Gradonačelnici iz Katalonije u Briselu podržali Puigdemonta

Carles Puigdemont je sa saradnicima doputovao u Brisel prije nešto više od sedmicu dana (EPA)

Smijenjeni katalonski lider Carles Puidgemont izjavio je u utorak da će sljedećeg meseca “poraziti u glasačkoj kutiji” ono što naziva “represijom španske Vlade” zbog želje Katalonije za nezavisnošću.

On kaže da Katalonija ima jedan način da postane republika – pomoću demokratije, prenosi AP.

Prebacio je Evropskoj uniji na ponašanju i pitao hoće li prihvatiti rezultat katalonskog referenduma ili nastaviti pomagati premijera Španije Mariana Rajoya u, kako smatra, državnom udaru Madrida.

Puidgemon je to rekao, uglavnom na francuskom jeziku, okupljenim gradonačelnicima gradova iz Katalonije u Muzeju umjetnosti u Briselu.

Podrška 200 gradonačelnika

Oni su mu, čak i prije nego što je počeo govoriti, aplaudirali, uzvikujući “predsjednik”.

Pojedini gradonačelnici držali su slova koja su označavala riječi “pomozite Kataloniji”, a nakon govora otpjevali su katalonsku himnu, držeći podignute štapove za hodanje – simbol moći gradonačelnika u Španiji.

Najmanje 200 gradonačelnika iz Katalonije okupilo se u utorak u Briselu, u znak podrške Puigdemontu, u trenutku kada Madrid traži njegovo izručenje radi suđenja.

Gradonačelnici su se okupili u četvrti oko sjedišta Evropske unije, dok se istovremeno stotinjak podržavalaca španskih centralnih vlasti okupilo nedaleko odatle, pri čemu su neki uzvikivali “Ne katalonskoj nezavisnosti”, prenosi AP.

Gradonačelnica Angles Astrid Desset rekla je da su predstavnici lokalnih zajednica Katalonije u Briselu “kako bi članovima katalonske Vlade, koji su također u tom gradu, rekli da su uz njih i da ih podržavaju”.

Ona je zahvalila belgijskim vlastima što nisu uhapsile Puigdemonta i izrazila spremnost za kampanju uoči prijevremenih regionalnih izbora, zakazanih za 21. decembar.

Pozvani na belgijski sud

“Molimo Evropu da nas sasluša. Osjećamo se kao Evropljani i ovdje smo, u samom srcu Evrope, kako bismo to rekli”, poručila je Desset.

Smijenjeni predsjednik katalonske Vlade i četvero njegovih bivših ministara trebaju se 17. novembra pojaviti pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje od kako su ih belgijske vlasti u nedjelju pustile na uslovnu slobodu.

Puigdemont je sa saradnicima doputovao u Brisel prije nešto više od sedmicu dana, nakon što je Španija smijenila katalonsku izvršnu vlast i uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom, čije proglašenje nezavisnosti nije priznala.

Protiv Puigdemonta i njegovih saradnika Madrid je u petak izdao evropski nalog za hapšenje, nakon što su ignorirali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja Katalonije nezavisnom državom.

Izvor: Agencije