Gradnja koridora kasni, Srbija gubi milione

Prema podacima Vlade Srbije, kašnjenje u gradnji Koridora 10 i 11 tu državu godišnje košta više od 50 miliona eura. Brojni propusti događaju se i zbog dvostruke nadležnost dva javna poduzeća.

Rijetki su čuli za selo Lalince u centralnoj Srbiji i njegovih 200-tinjak stanovnika – sve dok prije 10 dana nisu blokirali gradnju Koridora 11 koji treba spojiti unutrašnjost Srbije sa Crnom Gorom.

Zbog propusta izvođača radova, javnog preduzeća Koridori Srbije, reagiralo je nadležno ministarstvo.

„Rešenje je to da sva domaćinstva budu povezana pristupnim lokalnim putevima tako da im se omogućava izlaz, odnosno prelaz autoputa preko već projektovanih nadvožnjaka“, izjavio je Dejan Trifunović, državni sekretar Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Preklapanje nadležnosti

Za Ministarstvo, ovaj slučaj je potvrda šta mogu izazvati nesaradnja i preklapanje nadležnosti pri gradnji između dvije državne kompanije – Koridora i Puteva Srbije. Sredinom prošle godine, Vlada je donijela odluku o njihovom ponovnom spajanju, ali ona još nije provedena.

„Mi smo bili svedoci da su često ingerencije isprepletane, da imamo greške u projektovanju, da imamo međusobno optuživanje. Na kraju krajeva, suštinski razlog zbog kojeg smo krenuli jeste da država Srbija, sa mrežom putnih pravaca sa kojima raspolaže i uporednom praksom u svetu, treba da ima prosto jednog operatera“, objašnjava Trifunović.

Spajanjem bi država lakše pratila i sankcionirala kašnjenja infrastrukturnih projekata poput Koridora 10 i 11. Godišnji gubici, navode u ministarstvu, sada iznose više od 50 miliona eura, javlja iz Lalinaca novinarka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

„Spajanje ova dva preduzeća jedna je od stavki iz Memoranduma o ekonomskim i finansijskim merama za period od 2015. do 2017. godine, u okviru aranžmana Vlade Srbije i MMF-a“, navela je.

Sporne plate

Rok je probijen, jer u Memorandumu stoji datum 1. april.

Analitičari kažu kako sve kasni prvenstveno zbog Koridora Srbije. Jedan od razloga su i plate – prosjek u Koridorima je blizu 980 eura, duplo više nego u Putevima Srbije, nekadašnjoj matičnoj kompaniji.

„Treba spojiti sve te ljude i onda će se sigurno pokazati da će, kada spojimo ta dva preduzeća, biti viška zaposlenih“, rekao je ekonomista Slobodan Aćimović.

Uprava oba preduzeća nije htjela govoriti o razlozima kašnjenja. Nadležno ministarstvo pola godine nakon Vladine odluke čeka da Skupština Koridora potvrdi odluku o pripajanju, uprkos probijenim rokovima.

Izvor: Al Jazeera