Građanske straže za fer izbore

Nevladina organizacija CRTA imat će na izborima posmatračku misiju znakovito nazvanu 'Građani na straži' (EPA)

Piše: Mladen Obrenović

Bez obzira održavaju li se parlamentarni izbori, kako je to uobičajeno svake četiri godine, ili svake druge godine, pa su na redu izbori zastupnika za nacionalni parlament Srbije u izvanrednom izdanju, udruge civilnog društva spremne su za izborni proces. Ako se uračunaju i lokalni te predsjednički izbori, ti su “praznici demokracije” skoro svake godine te ne mogu iznenaditi one kojima je, među ostalim, praćenje izbora dužnost. No, ovogodišnji izbori u Srbiji donijeli su i neke novosti.

Uz redovite pratitelje izbornog procesa, a izbore će pratiti 1.687 domaćih i 196 stranih promatrača, na biralištima će se ove godine prvi put pojaviti i nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Center for Research, Transparency and Accountability – CRTA). Oni će organizirati promatračku misiju znakovito nazvanu “Građani na straži”. No, osim njih, i građani će, putem aplikacije za mobilne telefone “Posmatrač izbora”, moći pratiti regularnost kampanje, kontrolu trošenja novca, sam tok glasanja na dan izbora, ali i prijaviti moguće zloupotrebe.

Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost ovi su izbori prvo promatračko iskustvo, no tvrde kako im je misija “Građani na straži” zapravo logičan nastavak svega što već godinama rade boreći se da “politička arena u Srbiji bude mesto gde građani imaju odlučujuću reč”.

Pod lupom i žalbeni proces

“Naši posmatrači biće raspoređeni na 450 biračkih mesta. Nakon intenzivnog treninga sprovedenog od CRTA tima, oni će na biračkim mestima posmatrati najvažnije aspekte procesa glasanja u vezi sa otvaranjem biračkih mesta, tokom glasanja, zatvaranjem biračkih mesta i prebrojavanjem glasova. Oni će biti na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime ćemo obezbediti apsolutan uvid u to šta se dešavalo na biračkim mestima tokom izbornog dana”, objašnjava Raša Nedeljkov, šef misije “Građani na straži”.

Ni nakon odlaska s biračkih mjesta neće završiti angažman njihovih promatrača, nego će se misija nastaviti i praćenjem rada Republičke izborne komisije sve do objavljivanja službenih rezultata, što znači da će pratiti i žalbeni proces.

Objašnjavajući zašto je važno da građani i civilne organizacije prate izborni proces, Nedeljkov napominje kako to, među ostalim, “doprinosi unapređenju integriteta i poverenja u izborni proces i umanjuje prostor za nepravilnosti, konflikte i narušavanje demokratskih principa u izbornoj kampanji”.

“Građanski posmatrači ne zastupaju interese nijednog političkog subjekta, već štite pravo svih građana na slobodne i poštene izbore. Prisustvo nestranačkih posmatrača na izborima širom zemlje ima cilj da zaštiti integritet izbornog procesa i glasova birača”, kaže Nedeljkov.

Po njemu, “nezavisna pozicija i nepristrasan pristup građanskih posmatrača omogućava razvijanje infrastrukture i mreže za efikasno i objektivno praćenje izbora, budući da građanski posmatrači nisu izloženi bilo kakvim uslovljavanjima koja bi mogla uticati na rezultate posmatranja i izveštavanje o izbornoj kampanji i procesima”.

Android aplikacija i internet kontrola

“Građanski posmatrači nemaju politički interes u praćenju izbora, već im je glavni cilj da obezbede regularnost, otvorenost i odgovornost izbornog procesa”, zaključuje.

Na kraju, u slučaju da uoče neke nepravilnosti, mogu o tome informirati javnost i javno pozvati nadležne organe na reakciju, ali ne mogu, kao domaća promatračka misija, uputiti prigovor RIK-u. Zakon jednostavno ne prepoznaje takvu mogućnost za domaće promatrače.

Kao zanimljiva novost, usklađena s modernim vremenima i tehnološkim rješenjima, svakako se nameće Android aplikacija “Posmatrač izbora”. Besplatnim “skidanjem” sa interneta, ona je dostupna svakome tko posjeduje smartphone, jednostavna je za upravljanje i građanima omogućuje posve nov pristup sudjelovanju u izbornom procesu. Osim njih, putem stranice www.posmatrac-izbora.rs mogu je koristiti i oni koji nemaju “pametne”, nego “obične” telefone ili tek kompjuter.

“Aplikacija omogućava građanima da uslikaju političke aktivnosti stranaka u kampanji, ili da snime video zapis, zatim označite pomoću GPS modula u telefonu tačnu lokaciju opažene aktivnosti, ukratko opišu šta su videli na terenu i pošalju nam sliku ili snimak. Sve pristigle informacije nakon provere objavljujemo na mapi Srbije, na sajtu www.posmatrac-izbora.rs, kako bismo mapirali što više aktivnosti stranaka u kampanji i nakon izbornog procesa mogli da ukrstimo prikupljene informacije sa njihovim izveštajima koje su one u obavezi da podnesu”, objašnjava način rada aplikacije Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Ta je nevladina organizacija, sa sjedištem u Prokuplju, na jugu Srbije, jedna od ukupno 30 članica Koalicije za nadzor javnih finansija, koja se na taj poseban način uključila u izbore i sve što im je prethodilo. Cilj im je, kažu, uočene nepravilnosti proslijediti nadležnim institucijama i ukazivati im na probleme.

Sudbina političara u rukama građana

“Najčešće su to [tokom kampanje] bili plakatiranja na drveću, trafostanicama, saobraćajnim znacima i sličnim mestima gde je to zabranjeno, kao i organizovanje humanitarnih aktivnosti, lekarskih pregleda i upotreba službenih vozila i drugih javnih resursa za potrebe kampanje”, dodaje Dobrašinović.

Bitno im je, kaže, upozoriti na stvarne troškove političkih stranaka u izbornom procesu, jer su i u dosadašnjim izborima, koje su ranije pratili, uočavali disproporciju u prijavljenim i stvarnom utrošenim sredstvima. Budući da su kapaciteti Koalicije za nadzor javnih finansija ograničeni, odlučili su “mobilisati širu mrežu organizacija i pozvati građane da se uključe u građanski nadzor izborne kampanje”. I u svemu tome, ispratit će izborni proces do kraja.

Nevladine organizacije tako su, kao i uvijek zapravo, napravile i poneki korak više kako bi demokratski izborni proces približili građanima, a onima koji kao kandidati izlaze na izbore – bilo da su to stranačke, koalicijske ili neovisne liste – jasno stavili doznanja da prate što rade. Iz svega je svakako bitno izvući pouke i znati da je, barem na izborni dan, sudbina političara u rukama građana. Za razliku od svih drugih dana.

Izvor: Al Jazeera