Građani Zadra i Hrvatske traže pravdu za djevojčice

Zbog odluke suca istrage da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice mogu braniti sa slobode, pred sudom u Zadru održan je prosvjed.

No, petorica punoljetnih mladića iz okolice Zadra, osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnjakinje, u četvrtak uvečer ipak su privedena i određen im je jednomjesečni istražni zatvor.

Tako je na temelju žalbe Županijskog državnog odvjetništva odlučilo izvanraspravno vijeće, poništavajući time odluku suca istrage, koji ih je bio pustio da se brane sa slobode.

Odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o 30 dana istražnog zatvora za petoricu osumnjičenih pravomoćna je i na nju više nema prava žalbe.

Za subotu su u nekoliko hrvatskih gradova najavljeni prosvjedi pod nazivom “Pravda za djevojčice”.

Okupljanje u Zadru organizirao je “Zadarski blok”, te najavio veliki prosvjed u subotu, kada će se inicijativa građana i građanki na Narodnom trgu prosvjedom pridružiti inicijativi u ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Žrtva nije ispitana

U međuvremenu se glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković osvrnuo na odluku o određivanju istražnog zatvora za petoricu osumnjičenika za silovanje maloljetnice, navodeći kako vjeruje da nije donesena zbog pritiska javnosti, ali i podsjećajući da “određivanje istražnog zatvora nije sankcija, kao što je u javnosti stvorena atmosfera”, prenosi Jutarnji list.

“Oni će u istražnom zatvoru biti možda mjesec, možda kraće. To ovisi o dinamici ispitivanja”, rekao je Visković.

Potvrdio je i kako žrtva nije ispitana jer su “tek dobili zahtjev nadležnog državnog odvjetnika za ispitivanje žrtve”, pa ne zna kada će se to dogoditi.

Sve snimali mobitelom

Najavio je i kako treba biti ispitano još nekoliko svjedoka, da je kazneni postupak tek u začetku, a “sve što će se prikupiti stvar je istrage, koja je tajna”.

Slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnjakinje iz okolice Zadra i prvobitno puštanje osumnjičenih za silovanje da se, uz mjere opreza, brane sa slobode iako žive u istom mjestu kao i žrtva izazvalo je burne reakcije javnosti, prenijela je ranije agencija Beta.

Prema prijavi, osumnjičeni su silovanje snimili mobitelom, pa su snimkama žrtvu ucjenjivali godinu dana da bi od nje iznudili spolne odnose, a ne pristane li na to, prijetili su joj da će snimke poslati njezinim roditeljima i prijateljima.

Izvor: Al Jazeera i agencije