Građani Sarajeva: Mi ćemo dvoranu zvati po Goranu Čengiću

 

 

Na ulazu u dvoranu u sarajevskom naselju Grbavica jutros je osvanuo grafit “Dvorana Goran Čengić”.

Ovaj čin uslijedio je nakon što je Općinsko vijeće Novo Sarajevo u utorak odlučilo da sportska dvorana na Grbavici nosi ime po ovoj općini, sa 17 glasova “za”, 12 glasova “protiv” i jednim suzdržanim.

Odluci o ovakvom imenovanju novoizgrađene dvorane na Grbavici usprotivili su se članovi Naše stranke, SDP-a BiH, Građanskog saveza BiH i Demokratske fronte, čiji je prijedlog bio da se dvorana zove “Goran Čengić”.

Mnogi građani Sarajeva podržali su ispisivanje grafita na ulazu u sportski centar. Objavili su brojne osude postupka političara koji su glasali protiv odluke da se dvorana nazove po slavnom rukometašu.

Neki korisnici društvenih mreža predložili su da građani dvoranu zovu po Goranu Čengiću bez obzira na ime koje je službeno dodijeljeno.

Čengić je stradao na Grbavici u junu 1992. kad je pokušao spasiti komšiju, dr. Husniju Ćerimagića. Obojicu ih je ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

U bivšoj Jugoslaviji Čengić je bio poznat kao vrsni rukometaš, koji je nastupao za reprezentaciju bivše države, ali i za klubove Crvena zvezda i Bosna.

 

 

Izvor: Al Jazeera