Građani Makedonije predstavili ideje Vladi

U Makedoniji Dan ideja obilježava se tako što građani prezentuju Vladi svoje prijedloge i mišljenja kako poboljšati situaciju u društvu i život u zemlji.

Dolaze i oni koji ministrima prenose svoje lične – egzistencijalne probleme, ali i oni koji smatraju da je Dan ideja pogodan za podršku Vladi u njenom radu, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Polovna auta, uvezena iz zemalja Evropske unije, Makedonci kupuju bez visokih troškova carine.

Jedna od ideja građana koji je prije nekoliko godina  iskoristio mogućnost direktnog predlaganja Vladi bila je i smanjenje carina za uvoz polovnih automobila. Vlada je pokazala razumijevanje, pa Makedonci danas kupuju jeftinije.

Neki građani traže posao

I ove godine vlasti su šesti put otvorile vrata Vlade za ideje građana. Pristigli su iz svih dijelova zemlje i strpljivo čekaju da ih pozovu na razgovor. Prije toga prijedloge zapisiju i upućuju ih premijeru ili ministru.

Ove godine došlo je oko 250 građana. Najviše ih čeka na razgovor sa premijerom.

Nikola Karev je u Skoplje došao iz Kruševa. Zadovoljan je nakon susreta sa premijerom. Ali, on nije predlagao ništa, došao je da traži posao.

Državna firma u kojoj je radio zatvorena je prije mesec dana, njegova žena je izgubila posao, a dvije udate kćerke nikad nisu ni bile zaposlene.

“Niko nema zaposlenje, sva tri domaćinstva – svi tražimo posao, pa vidjećemo šta će biti”, kaže Karev.

Sa ministrom obrazovanja razgovarao je i osamdesetsedmogodišnji penzioner iz Skoplja Mihail Šumkovski, koji je zabrinut zbog manjka vaspitanja u obrazovnom procesu mladih.

“Moj prijedlog je da se formira ekipa pedagoga, etičara, filozofa, koji će napraviti program za vaspitanje mladih od obdaništa do fakulteta”, kaže Šumkovski.

Ali, osim ideja i zahtjeva za posao, u Vladu su došli i oni koji hvale njen rad. Ruska Nakova i Liljana Postolova iz Štipa pristalice su vladajuće stranke. Premijeru su prenijele svoju podršku.

“Došli smo da podržimo Vladu, koja besprijekorno radi i samo neka tako produže – Makedonija će procvjetati”, rekla je Postolova.

“Moja ideja je da Vlada može biti još jača i još temeljitije raditi”, dodaje Nakova.

Prihvaćene ideje u praksi od marta

Iz Vlade kažu da je Dan ideja građana samo jedna od formi da se čuje mišljenje građana.

“Ideje građana skupljaju se tokom cijele godine, preko otvorenih mejlova, telefonskih poziva i direknih kontakata ministara sa građanima na terenu”, rekao je portparol Vlade Aleksandar Đorđiev.

Utvrđena je procedura kako se jedna ideja realizuje u praksi.

“Službe premijera filtriraju ideje, zatim ih šalju nadležnim ministrima, oni prave finalni izbor i na sednici Vlade definiše se plan realizacije”, javlja Smilevska.

U martu sljedeće godine, građani koji su danas prezentovali svoje ideje vlastima, znaće da li će one biti i realizovane u praksi.

Izvor: Al Jazeera