Građani blokirali gradnju hidroelektrana kod Konjica

Mještanima su se u Konjicu pridružili i aktivisti iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine (Facebook stranica Eko akcija)

Više stotina građana blokiralo je u ponedjeljak cestu prema rijeci Neretvici kod Konjica, protiveći se gradnji 15 manjih hidroelektrana koje bi ugrozile biljni i životinjski svijet.

Bageri i teške mašine trebale su početi radove na izgradnji dvije hidroelektrane na pritoci Neretve na sjeveru Hercegovine.

Dočekali su ih građani u Buturović Polju i blokirali im prolaz tijelima i vozilima, javila je Hina.

Protive se gradnji hidrolektrana na 27 kilometara dugoj rijeci smatrajući da bi ugrozile ekosistem i izazvale izumiranje endemskih vrsta pastrmke i riječnog raka, ali i naštetile poljoprivredi tog kraja.

Koncesiju na 30 godina dobila je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Općinsko vijeće osporilo gradnju

Općinsko vijeće Konjic početkom godine osporilo je gradnju hidroelektrana, ali, po tvrdnjama mještana, investitori namjeravaju nezakonito nastaviti s radovima.

Mještani koji žive u dolini te rijeke i brojni aktivisti za zaštitu životne sredine ranije su, također, organizirali proteste, potpisivanje peticije te angažirali advokatski tim.

Obratili su se i UNESCO-u, tražeći pomoć u zaštiti prirode.

Navode da institucije Bosni i Hercegovine ne čine ništa da ih podrže u njihovoj borbi za očuvanje ovog bisera i da se nadaju da će im UNESCO pružiti podršku.

Mještanima u Konjicu u ponedjeljak su se pridružili i aktivisti iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije