Građani BiH i Makedonije za Siriju

Piše: Jasmin Redžepi

Globalna humanitarna akcija “Hljeb i pokrivač za Siriju” (Bread and blanket for Syria) počela je u srijedu tačno u podne u više od 40 zemalja svijeta čitanjem proglasa o tragediji jednog naroda koji pati.

Sa Balkana su se u akciju uključile Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Turske Abdullah Gul okupio je 15 najvećih humantarnih organizacija iz Turske u uokviru pomoći sirijskim izbjeglicama.

Nakon toga rodila se akcija “Hljeb i pokrivač za Siriju”, kojoj je Gul postao glavni pokrovitelj, koju je podržala i Unija međunarodnih organizacija islamskog svijeta, a preko njih i mnoge druge organizacije.

Podršku akciji su pružili i turske nevladine organizacije, turski Crveni polumjesec, turska Uprava za katastrofe i upravljanje kriznim situacijama pri turskoj Vladi (AFAD) i Fondacija Islamske zajednice Turske (TDV).

Udruženja iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Malezije, Pakistana, Engleske, Kuvajta, Maroka, Libanona, Libije, Jemena, Jordana, Egipta, Sjevernog Kipra, Bahreina, Alžira i Belgije su se pridružile kampanji podrške istovremenom konferencijom za novinare 9. januara u 12 sati.

Otvorena kampanja

“Danas smo se ovdje skupili da izrazimo našu zabrinutost za jednao narod, koji prolazi kroz najteže momente svoje historije. Tragičnu sudbinu koju smo nedavno doživjeli i mi kao narodi – torture, deportacije, silovanja, masakri i genocid – danas doživljava i siriski narod, dok su ovom stanju izložene i njihove najnezaštićenije i najiznemogle kategorije: djeca, žene i starci. Polazeći od toga da smo i mi narodi koji smo na svojoj koži doživjeli nasilje i možda najbolje znamo šta znači solidarnost, ne možemo ostati ravnodušni i zadovoljiti se samo učtivim izrazima žaljenja. Upravo ovo je bila naša motivacija da preduzmemo konkretne mjere i da izađemo u pomoć nazaštićenm sirijskom narodu. Naša pomoć, koliko i da je velika ili simbolična, možda neće biti dovoljna da bi se izbjegla humanitarna katastrofa, ali smo ubijeđeni da je najmanje što možemo dokazati na kojoj smo strani bili u vremenu kada je ovaj narod stradao.”

Ovom konferencijom za novinare Odbor nevladinih udruženja Makedonije proglasio je otvorenom kampanju “Hljeb i pokrivač za Siriju”, koja podrazumijeva sakupljanje finansijskih sredstava za ovu namjenu.

Nakon nekoliko učešća humanitarnih aktivista iz Makedonije u medicinskim humanitarnim konvojima za Siriju, građanski sektor se u ovoj zemlji ujedinio pod jednim motom – da svi zajedno, što više i što bolje upoznaju građane o ovom konfliktu, o stradanjima naroda, kao i o potrebama sirjskih izbjeglica.

Globalna inicijativa

Ne samo građanski sektor Makedonije, već i građanski sektor u preko 40 zemalja svijeta, što ovu inicijativu čini globalnom.

Unija međunarodnih organizacija islamskog svijeta je osnovana u decembru 2005. godine u Istanbulu, sa preko 150 članica, a sada broi 217 članica iz više od 40 zemalja svijeta, među kojima iz Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, SAD-a, Kanade, Rusije, Danske, Švicarske, Velike Britanije, Njemačke i iz svih zemalja islamskog svijeta.

Jedan od ciljeva ove unije je ulaganje napora za bolji svijet u saradnji sa svim nevladinim organizacijama te pomaganje onima koji su pogođeni katastrofama, u središtu su ratova…

Ova deklaracija je početak, a angažman i humanost građana tek slijedi.

Izvor: Al Jazeera