Grad uništio malinjake u Ivanjici

Ivanjički kraj, koji je najveći proizvođač malina u Srbiji, jučer je ponovo zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom, koje je donijelo velike štete poljoprivrednim kulturama.

Prošle sedmice, led je u ovoj regiji uništio gotovo trećinu zasada malina i napravio štetu od gotovo deset miliona eura.

Porodica Glavinić godinama živi od uzgoja malina. Ova godina im je najteža. Kažu, grad je napravio pustoš na cjelokupnih 40 ari zasada.

“Četrdeset ari po 200 kilograma to bi negde bilo osam tona malina. Ove godine je predviđena početna cena od 210 dinara, što će reći da je šteta negde oko 15-16 hiljada evra. I treba napomenuti da su ljudi dali za tu površinu otprilike oko hiljadu evra čistog novca za preparate i za đubrivo”, kaže Ivan Glavinić.

Preliminarne procjene govore da je čak 30 procenata od ukupnih zasada na dvije hiljade hektara ivanjičkih malina uništeno. U brojkama – blizu deset miliona eura. Zvanični podaci bit će gotovi za petnaestak dana.

Stoprocentna šteta

“S obzirom da smo danas prvi put na terenu, ono što smo do sada mogli videti u ovim malinjacima je da je šteta stoprocentna. Evo možete da vidite i sami u ovom malinjaku uništeni su svi stari izbojci, a od mladih izbojaka takođe nema ništa”, pokazuje Zorica Zdravković iz Poljoprivredno savjetodavne službe Kraljevo.

U trenutku nepogode uopće nije reagirala protivgradna zaštita. To je posebno iznenadilo poljoprivrednike. U lokalnoj samoupravi tvrde da su blagovremeno obavili sve aktivnosti koje su bile u njenoj nadležnosti.

“Nabavila je odgovarajući broj – 192 rakete, tako da imamo po jednoj protivgradnoj stanici kojih imamo 24, devet do deset raketa. Plus ono što je ministarstvo rasporedilo, to je po tri rakete. Tako da sa nekih dvanaest raketa mi otprilike možemo zaštititi taj protivgradni kišobran za cjelokupnu teritoriju opštine Ivanjica”, ističe Dejan Manojlović, predstavnik Opštine Ivanjica.

Protivgradni sistem, ipak, nije reagirao i u Ivanjici se svi pitaju – zašto? Milun Nišanin, koji posao strijelca obavlja već 25 godina, kaže da je ovo prvi put da u sličnim vremenskim situacijama nije dobio komandu za djelovanje. Sezona odbrane od grada počinje 15. aprila, a prva količina raketa stigla je dan poslije nepogode.

“Koji je datum bio u petak, e tad je počela sezona. Juče je prva prozivka bila ove godine”, kaže Nišanin.

Odluka ‘sa vrha’

Dodao je da je dva puta zvao republički centar u Sjenici.

“Kažu, mi samo čekamo odobrenje od vrha. Ja sam pitao da li to zavisi od naše opštine, a oni kažu, ne, ne – od vrha. Mi smo čekali da nam rakete doteraju, ali stigle su u petak, subotu”, dodaje on.

Međutim, samo pola sata kasnije ispaljene su prve ovogodišnje rakete. Tamni oblaci ponovo su se nadvili nad Ivanjicom i natjerali vlasnike u njihove malinjake.

“I upravo u trenutku dok snimamo reportažu o posledicama koje je u ivanjičkom kraju ostavio grad koji je padao pre četiri-pet dana, svedoci smo novih količina i eventualnih novih šteta koje može da donese”, izvještava Nebojša Grabež, reporter Al Jazeere.

Ni ovog puta grad nije imao milosti. Štetu su, kažu poljoprivrednici, pretrpjeli i preostali zdravi zasadi na ivanjičkim malinjacima.

Izvor: Al Jazeera