Grabar-Kitarović: Zabrinjavajući izvještaj o MiG-ovima

Hrvatska predsjednica tvrdi da su četiri MiG-a ispravna (Arhiva)

Predsjednica Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je u srijedu napise prema kojima su hrvatski MiG-ovi u lošem stanju, rekavši da je dobila izvještaj načelnika Glavnog štaba te da je ono što je letimično vidjela prilično zabrinjavajuće.

Jutarnji list objavio je kako je tehnička ispravnost borbenih aviona MiG-21 dramatična.

Od ukupno 12 borbenih aviona za obavljanje zadataka sposobna su samo četiri: jedan jednosjed i tri dvosjeda, piše zagrebački list, pozivajući se na izvještaj načelnika Glavnog štaba, generala Mirka Šundova, koje je, navodno, prije nekoliko dana uputio predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici.

“Dobila sam izvješće, ali ga nisam uspjela detaljno pročitati. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno s našim timom, ali ono što sam stigla letimično pogledati prilično je zabrinjavajuće”, kazala je Grabar-Kitarović, prenosi Hina

Nema zabrinutosti za sigurnost

Izvijestila je da su četiri MiG-a ispravna, da “imamo dva dežurna borbena dvojca te možemo izvršavati NATO zadaće, kao i zadaće nadzora zračnog prostora”.

Međutim, istaknula je, to ne može biti dugoročno rješenje i treba smisliti kako premostiti situaciju dok Hrvatska ne nabavi novu eskadrilu borbenih aviona.

Dodala je kako ne može govoriti detaljno i da o tome treba razgovarati s Vladom Hrvatske.

Najavila je da će uskoro zasjedati Vijeće za odbranu i da će se raspraviti o svim aspektima.

“Nemojte biti zabrinuti za sigurnost”, poručila je predsjednica, dodavši da su joj prva briga životi i pilota i građana te da će se u skladu s tim donijeti odluke.

Upitana o rezultatima istrage o remontu hrvatskih MiG-ova, kazala je kako ne može vjerovati da se to događalo i da je takvo stanje s MiG-ovima.

Izvor: Agencije