Grabar Kitarović za Dan pobjede, a ne podjele

Grabar Kitarović: Svaka država ima datume i simbole o kojima ne smije biti prijepora (Anadolija)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u utorak je poručila kako će učestvovati u radu Odbora za centralno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te zastupati stajalište da samo tog dana u Kninu može biti centralna proslava, a spremna je prihvatiti vojnu paradu uoči ili nakon 5. augusta, prenosi agencija Hina.

Grabar Kitarović je u obraćanju javnosti u svom uredu istakla da javnost želi upoznati sa stavovima koje će zastupati na sastanku Odbora te naglasila kako drži da 20. godišnjica vojno-redarstvene akcije Oluje „mora biti Dan pobjede, a ne dan podjele“.

Moralna obaveza

„Svaka država ima datume i simbole o kojima ne smije biti prijepora, a u Hrvatskoj je to upravo 5. kolovoz“, ističe Grabar Kitarović.

„Kao predsjednica Republike Hrvatske imam moralnu obvezu učiniti sve kako bi se nacionalno zajedništvo, osobito u takvim trenucima, očuvalo i osnažilo. Središnja točka obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja postao je Knin, kao simbol pobjede i slobode. Stoga ću jasno zastupati stajalište kako samo toga dana u Kninu može biti središnja proslava. Kako je riječ o velikom danu naše suvremene povijesti, k tome i 20. obljetnici, spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza.“

Hrvatska predsjednica je napomenula kako pri tome „osobito treba voditi računa o racionalnosti troškova s obzirom na trenutačno teško gospodarsko i socijalno stanje u državi“.

Na kraju obraćanja pozvala je sve na dostojanstvenu proslavu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

„Pokažimo tog dana snagu hrvatskog zajedništva i s ponosom istaknimo hrvatske zastave diljem domovine u spomen i zahvalu svima koji su dali svoje živote kroz našu povijest za hrvatsku slobodu unutar europske obitelji“, poručila je.

Spor u vrhu države

Hrvatski vrh ranije se sporio o tome na koji način treba obilježiti 20. godišnjicu Oluje, te je premijer Zoran Milanović kazao početkom mjeseca kako je odlučio razgovarati sa predsjednicom o osnivanju državnog odbora.

„Spreman sam za dogovor o osnivanju državnog odbora za organizaciju proslave 20. obljetnice Oluje kako bismo organizirali primjerene i dostojanstvene svečanosti“, naveo je Milanović u svom pismu, koje je odgovor na dopis predsjednice Grabar Kitarović sa inicijativom za formiranje jednog ovakvog tijela.

Hrvatski mediji tada su pisali kako su Pantovčak i Banski dvori bitno udaljeni u stavovima o tome ko bi sve trebao participirati u državnom odboru za obilježavanje dvadesetogodišnjice Oluje.

Grabar Kitarović je predložila da članovi budu predstavnici njenog i ureda premijera, parlamentarnih stranaka, Glavnog stožera Oružanih snaga, ratni zapovjednici iz Oluje i gradonačelnici Zagreba i Knina.

U Vladi, međutim, smatraju da bi državni odbor trebalo osnovati po uzoru na onaj koji se prije dvije godine bavio pripremama proslave pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije