Grabar-Kitarović u utorak stiže u BiH

Grabar-Kitarović u srijedu je rekla kako je za prvu državničku posjetu izabrala BiH jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost ove države (AP)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlazi u utorak u Bosnu i Hercegovinu u prvu službenu posjetu nakon stupanja na dužnost, saopćeno je u petak iz njenog ureda o posjetu kojim teži simbolično podržati put BiH ka Europskoj uniji, te jednakopravnost tamošnjih Hrvata, prenosi agencija Hina.

Svoju prvu službenu posjetu Grabar-Kitarović će početi sastankom s trojnim predsjedništvom u Sarajevu, odnosno sa predsjedavajućim Mladenom Ivanićem i članovima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović i predsjedavajući Ivanić dat će izjave medijima.

Konstitutivna ravnopravnost

Posjet će nastaviti sastankom s članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz ureda hrvatske predsjednice.

Grabar-Kitarović u srijedu je rekla kako je za prvu državničku posjetu izabrala upravo susjednu Bosnu i Hercegovinu jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost BiH, za njen ulazak u EU i NATO, te ponajprije i „iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda, dakle uključujući i hrvatskog naroda“.

Izvor: Agencije