Grabar-Kitarović: U Srbiju ne do rješavanja nestalih, Komšić nelegitiman

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović kaže da etnički predstavnik u BiH mora biti i politički predstavnik te da je na Hrvatima da izaberu (EPA)

Hrvatska predsjednica i kandidatkinja za novi mandat Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je u intervjuu za hrvatsku televiziju N1 da neće posjetiti Srbiju dok ne počne rješavanje pitanja nestalih u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, prenosi agencija Tanjug.

“Neki procesi se odvijaju iza zatvorenih vrata. Ja sam bila vrlo jasna kad je riječ bilo o posjetu Srbiji, bilo o odnosima s [predsjednikom Srbije, Aleksandrom] Vučićem, da dok se ozbiljno ne počne rješavati pitanje nestalih, nemamo o čemu razgovarati”, rekla je Grabar-Kitarović tijekom emisije u kojoj se njezin protukandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović nije pojavio.

Na pitanje hoće li na početku eventualnog drugog mandata pokrenuti arbitražu o granici sa Srbijom, navela je da je za arbitražu potrebno dvoje.

Grabar-Kitarović: Komšić legalan, ali nelegitiman

Grabar-Kitarović je ocijenila da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić legalan predstavnik Hrvata u BiH, ali da nije legitiman.

Ocijenila je da etnički predstavnik mora biti i politički predstavnik te da je na Hrvatima da izaberu.

“Ukoliko Hrvati u BiH priznaju njega kao svog legitimnog predstavnika, onda ćemo ga priznati i mi. Međutim, dok god hrvatski narod u BiH to ne priznaje, on je za mene nelegitiman”, rekla je Grabar-Kitarović.

Govoreći o korupciji u hrvatskim obavještajnim službama, ona je napomenula da mediji stalno govore o nekom paraobaveštajnom podzemlju, ali da ona ne zna postoji li ono.

Upitana da li na svojoj koži osjeća djelovanje takvog tipa, rekla je da ne zna može li govoriti o paraobaveštajnom ili hibridnom djelovanju.

Izvor: Agencije