Grabar-Kitarović tvrdi da ne ruši Plenkovićevu Vladu

Konstrukcije o rušenju Vlade Grabar-Kitarović smatra direktnim političkim udarom na državne institucije (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović “najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade premijera Andreja Plenkovića”, priopćeno je u četvrtak iz njezina ureda.

Takvu konstrukciju Grabar-Kitarović smatra “izravnim političkim udarom na državne institucije, posebice na instituciju predsjednice Republike”, prenosi Hina.

Prema navodima iz ureda hrvatske predsjednice, “upravo zbog neprovjerenih informacija, koje su objavljene u određenim medijima”, Grabar-Kitarović predložila je još 26. listopada premijeru Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Raščistiti aferu

“Međutim, na taj prijedlog ni do danas nije dobila odgovor”, navodi se u priopćenju.

“Predsjednica Republike drži nedopustivim što je do danas izostala mjerodavna reakcija nadležnih državnih tijela na objavljivanje informacija koje su još predmet tajne istrage.”

Stoga očekuje da sva nadležna tijela na Sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijeste o svim poduzetim radnjama u svrhu raščišćavanja ove afere i otkrivanja njezinih nositelja i ciljeva, a bez namjere narušavanja tajnosti istrage”, poručuju iz ureda Grabar-Kitarović.

Plenković: Sjednica Vijeća kad sve bude spremno

Premijer Plenković ne doživljava priopćenje Grabar-Kitarović kao udar na sebe te je najavio da će tijekom prosinca biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Ovdje ne vidim ništa posebnog novog što se ne zbiva svaki tjedan u našem političkom i medijskom prostoru”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je njegova procjena da za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost treba odabrati onaj trenutak kad sve u cijelosti bude spremno i, kad to bude tako, onda će se i sastati.

Jandrokovićeva reakcija

O priopćenju Grabar-Kitarović oglasio se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazavši kako će se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost “sazvati kada za to bude potrebe”.

“Morao bih vidjeti koji su razlozi za ovakav stav predsjednice Republike. Vidio sam da je stav dosta dramatičan”, kazao je Jandroković, a prenosi tportal.

“Upozorenje da se vrši udar na institucije jeste dramatično. No, samo spominjanje premijera nije tako dramatično”, dodao je.

Izvor: Agencije