Oglasi

Grabar-Kitarović traži Ured bivše predsjednice

Plan bivše hrvatske predsjednice je da nastavi raditi na brendiranju države i promoviranju hrvatskih interesa.
Grabar-Kitarović imat će pravo na dva državna službenika, zaposlenika ureda, vozača i službeni automobilEPA

Hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović planira, kad joj istekne predsjednički mandat i po uzoru na Stjepana Mesića, zatražiti od države Ured bivše predsjednice, piše Večernji list.

Plan joj je, kako je sama otkrila, da nastavi raditi na brendiranju Hrvatske, na promoviranju hrvatskih interesa, na rješavanju društvenih pitanja poput zlostavljanja, na zaštiti okoliša, čistom Jadranu i slično.

Dodala je i to da nema namjeru, kada Zoran Milanović preuzme dužnost, novog predsjednika kritizirati, hvaliti ni komentirati njegov rad, prenosi Hina.

"Mislila sam da neću uzeti ured, ali sad nekako razmišljam da treba imati bazu ako želite raditi ozbiljan posao, a ja ne mogu sjediti negdje i ništa ne raditi", kazala je Grabar-Kitarović.

Ured je pravo koje predsjednica u odlasku može iskoristiti. Prije nje to je učinio jedino Stjepan Mesić koji se, nakon isteka mandata 2010. godine, uselio u vilu u Grškovićevoj ulici, dok se Ivo Josipović vratio na Pravni fakultet.

Vlada mora osigurati budžetska sredstva

Otkako je Mesić u ured uselio, pa sve do 2016. godine kada je bez vile ostao, nisu prestajale rasprave o tome čemu taj ured uopće služi i treba li ta posebna prava koja bivši predsjednik ima ukinuti ili ne, konstatira Večernji list.

Tek 2016. godine, na inicijativu Mosta, a za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića, znatno su reducirana prava bivšeg predsjednika, odnosno izmijenjen je zakon tako da bivši predsjednik više nije imao prava na doživotni ured već samo na rok od pet godina. 

Kada to pravo hrvatska predsjednica u odlasku i službeno zatraži, Vlada će za to morati osigurati i budžetska sredstva.

Imat će pravo i na dva državna službenika, zaposlenika ureda, vozača i službeni automobil, te na fizičku zaštitu koju može zatražati i trajno, piše Večernji list.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.