Grabar-Kitarović Pupovcu: Na neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizirate RH

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović je zaključila da Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016, pa ga u cijelosti ponovila (Reuters)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u srijedu pismo predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Miloradu Pupovcu u kojem mu poručuje da “s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku“.

Odlučna u namjeri da “kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumijevanja i prosperiteta”, predsjednica Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje kako g. Pupovac nije pozorno pročitao njezino pismo iz 2016. te ga u cijelosti ponavlja.

“Držim to svojom obvezom i zbog desetak tisuća pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebice ne političkim ucjenjivanjem, iako imaju pravo i obvezu kao državljani Republike Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni dio odrastanja svakog društva, ali ne u mjeri kako bi neki željeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive”, stoji u dopisu predsjednice Republike priloženom pismu iz 2016., prenosi Hina.

U pismu od 13. veljače 2016. Grabar-Kitarović ističe, među ostalim, da osuđuje prijetnje i izljeve govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i u osnovi niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke uperene protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vrijeđaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.

Pupovac: Nije RH generalno faktor nestabilnosti

U utorak je hrvatska predsjednica osudila prijetnje čelniku SDSS-a koje su osvanule na ulazu u njegovo rodno selo Ceranje Donje, a od policije je zatražila da istraži i utvrdi tko stoji iza posljednjih incidenata.

U ponedjeljak ujutro zadarska Policijska uprava dobila je dojavu da su na cesti na ulazu u Ceranje Donje uvredljivi grafiti. Preko ploče s imenom sela bio je ispisan grafit “Ubi Srbina”, a u blizini je zalijepljen plakat na kojem je Pupovčeva fotografija i tekst u kojem ga se proziva za teror te naziva velikosrpskim luđakom.

Pupovac se danas obratio na dugo očekivanoj konferenciji za novinare i poručio da on nije četnik ni dežurni krivac za poruke koje se razmjenuju između Srbije i Hrvatske, te da ta stranka još nije odlučila šta joj je činiti kad je riječ o ostanku u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o zahtjevu nekih stranaka i pojedinaca da se ispriča zbog svojih izjava o navodnom uspoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH, podsjetio je da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i kvalifikacijama i da ni od koga nije tražio ispriku, prenijela je agencija Tanjug.

“Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti ispriku. Onima koji me svrstavaju u zločince i ubojice reći ću da nisam i nikada od njih neću tražiti ispriku. Onima koji me svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti, stavljajući me u rizike, što je više od ugleda, ali i rejtinga u javnosti, nikada neću tražiti ispriku”, rekao je Pupovac.

Na novinarski upit zašto nije osudio poruke koje dolaze iz Beograda, odnosno Srbije, o hrvatskoj vlasti poručio je da ne može biti odgovoran za te poruke.

“Nisam ja ovdje dežuran krivac za loše stanje odnosa između Hrvatske i Srbije i za poruke koje se šalju niti sam adresar na kojeg se treba isporučivati odgovornost za te poruke i za to stanje”, rekao je Pupovac, istaknuvši kako se i na jednoj i drugoj strani trudi da takvih poruka nema.

Komentirao je i svoju izjavu da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji.

“To je izjava koju sam dao za Radio Sarajevo i ta izjava je imala jedan svoj dodatak. Nije Republika Hrvatska generalno faktor nestabilnosti jer svaka od zemalja ima svoje točke nestabilnosti. Hrvatska je, nažalost, u trenutku kad sam o tome govorio, imala ozbiljan problem sa stanjem međuetničkih odnosa, mržnje i nasilja prema pripadnicima različitih, prije svega prema Srbima u Hrvatskoj. Druge zemlje imaju dublje i ozbiljnije temelje nesigurnosti, Hrvatska nema, ali ima stanje u kojem se to dogodilo i to zajedno s historijskim revizionizmom utječe na stanje u regiji. Situacija u kojoj sam to rekao bila je dramatična”, kazao je Pupovac, kako prenosi Hina.

Bošnjaković: Pupovac se ogradio

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u srijedu da SDSS još nije donio odluku izlazi li iz vladajuće koalicije te najavio da će o toj temi raspraviti stranačka tijela.

Tom prilikom pročitao je i izjavu u kojoj ističe da je ohrabren reakcijama u kojima je veliki broj utjecajnih glasova “osudio vezu današnje Hrvatske s NDH”.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je ustvrdio kako se Pupovac na konferenciji za medije jasno ogradio od svih onih stvari koje je rekao prilikom usporedbe sadašnje Hrvatske s NDH.

“Koliko sam izjavu vidio, ja ju doživljavam i razumijem tako da se on (Pupovac) ogradio od svih onih stvari koje je zapravo rekao. Povezati današnju Republiku Hrvatsku s NDH, Hrvatsku kao faktor nestabilnosti u regiji, i pritom reći da je Vlada odgovorna za sve to…. mislim da se u današnjoj izjavi otklonio od toga”, izjavio je Bošnjaković pred Banskim dvorima.

Pupovac je svoje ocjene o Hrvatskoj i NDH izrekao nakon nedavnog incidenta u kojem su gosti kafića srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama kod Knina napadnuti dok su gledali prijenos nogometne utakmice beogradske Crvene zvezde i švicarske ekipe Young Boys, pri čemu je bilo i ozlijeđenih.

Izvor: Agencije