Grabar Kitarović pozvala Vučića u Zagreb

Teme razgovora Grabar Kitarović i Vučića biće sudbina nestalih, ali i pitanja manjina i granično pitanje (Arhivska fotografija) (Tanjug)

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović saopštila je da je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Hrvatsku sredinom februara i poručila da time želi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država.

U saopštenju se navodi da je sazrelo vreme za Vučićevu posetu Hrvatskoj.

“U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače”, poručila je Grabar-Kitarović.

Stoljeće međusobnih sukoba

Grabar-Kitarović je u posebnoj izjavi podsetila da njene ustavne obaveze uključuju promovisanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa.

“U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju. U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti”, kaže se u izjavi.

Hrvatska predsednica naglašava da su tim pitanjima posebno opterećeni odnosi Hrvatske sa Srbijom. “Ove se godine navršava sto godina od završetka Prvog svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba”.

“Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni. Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost”, rekla je Grabar-Kitarović.

Zajednička evropska budućnost

Predsednica Hrvatske naglašava kako treba pokazati da je jedan vijek bio dovoljan da se shvate pouke i pronađe snaga da se okrene stranica novih i boljih odnosa.

“To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da “put koji tome vodi jest put razgovora, dogovora i konkretne suradnje u rješavanju problema i otvaranju novih razvojnih vidika kroz zajedničku europsku budućnost”.

“Prije svega, moramo razriješiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu. To je ne samo ispit humanosti nego i temelj pravoga mira, od kojega polazimo u unaprjeđenju naših odnosa. Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svoje bližnje. Na nama državnicima odgovornost je i obveza učiniti sve kako bismo im to omogućili”, kazala je.

Ona je istakla i značaj zaštite i unapređivanja položaja nacionalnih manjina, kako hrvatske u Republici Srbiji, tako i srpske u Republici Hrvatskoj.

“Važno je i granično pitanje. Držim kako to možemo riješiti međusobnim razgovorom, a ukoliko u tome ne uspijemo, onda pred međunarodnim pravosudnim tijelima i na temelju međunarodnog prava”, rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako bi političari trebalo da se ugledaju na primer privrednika koji iz godine u godinu međusobno dobro sarađuju i ulažu sve više.

Vučić o posjeti Zagrebu u srijedu

“To pokazuje koliko su naše države upućene jedna na drugu. Uvjerena sam da ogromnu većinu naših državljana prvenstveno zanima bolji život i nova radna mjesta. Zato hrvatskim i srbijanskim gospodarstvenicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i suradnju”, ocenila je hrvatska predsednica.

Navela je da je saradnja Hrvatske i Srbije veoma značajna i da mora biti garant tajnog mira i stabilnosti.

Hoće li i kada, posle poziva predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za zvaničnu posetu Hrvatskoj, doći do dugo planiranog, ali i odlaganog susreta na vrhu dve, po mnogima ključne, zemlje regiona, biće poznato u sredu.

“Predsednik će o tome govoriti sutra, na obraćanju posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Tajanijem”, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Vučića.

Inače, ovaj poziv Kitarovićeve predsedniku Vučiću došao je nakon novog podizanja tenzija između dve države, a nakon što je Srbija u Njujorku otvorila izložbu o Jasenovcu.

Vučić je trebalo da dođe u posetu Zagrebu krajem prošle godine, no tada je ta poseta odgođena zbog toga što, kako je bilo saopšteno, u tom trenutku nisu postojali preduslovi za ostvarenje posete predsednika Srbije Hrvatskoj.

Sam Vučić je početkom januara izjavio da je uvek spreman za posetu Zagrebu, te susret i razgovor s hrvatskom predsednicom.

Izvor: Al Jazeera