Grabar-Kitarović: Pokušali su spriječiti Vučićevu posjetu

'Svjesno sam preuzela politički rizik [pozivom Vučiću], ali savjest mi je mirna', kaže hrvatska predsjednica (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje zbog “otvorenih pokušaja” da se spriječi nedavni posjet Zagrebu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Žao mi je što su neki željeli osujetiti posjet predsjednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa, i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osjetila i zlonamjernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićev posjet spriječi i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posjeta”, rekla je Grabar-Kitarović u velikom intervjuu Globusu.

Smatra da u Vučiću ima dobrog sugovornika, a susret u Zagrebu označila je “velikim iskorakom u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji”.

“Posjet predsjednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u namjeri da postignemo iskorak. Odgađali smo ga, čekali bolje ozračje, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to presjeći. Svjesno sam preuzela politički rizik, ali savjest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države”, kaže hrvatska predsjednica.

Iznenađena Plenkovićevom pričom o ratnoj odšteti

Bila je iznenađena, kako navodi, kad je nekoliko dana uoči Vučićeva dolaska hrvatski premijer Andrej Plenković pokrenuo pitanje ratnih odšteta.

“To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na stol preko noći te moram reći da me iznenadio način njegova podizanja u ovom trenutku. Ovaj posjet pripreman je mjesecima, pa, ako hoćete, i godinama. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto”, rekla je Grabar-Kitarović, uz napomenu kako su njezini odnosi s Vladom “ipak u cjelini dobri”. Tvrdnje o dvjema vanjskim politikama koje, navodno, postoje u Hrvatskoj ocijenila je kao “običan mit”.

Na pitanje novinara Globusa razmišlja li o kandidaturi za drugi predsjednički mandat odgovorila je da ne razmišlja o sljedećim izborima, kao i da još nije donijela odluku.

Izvor: Agencije