Oglasi

Grabar-Kitarović: Poboljšanje moraju osjetiti i građani

Hrvatska predsjednica poručila je da se, ako država ostvaruje sve bolje finansijske rezultate, to mora vidjeti na računima građana.
Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej PlenkovićGrabar-Kitarović kaže da država mora hitnim mjerama naći rješenje za deblokadu računa građanaEPA - Arhiva

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izjavila da su potrebne brze i učinkovite sustavne mjere demografske obnove te se osvrnula na rad Vlade, koja se u posljednje vrijeme pohvalila poboljšanjem gospodarske situacije u zemlji.

"Pozdravljam dosad učinjeno, ali to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnoga mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme", rekla je ona u Krapini, u kojoj će njezin ured biti do petka.

U posljednje vrijeme, kazala je Grabar-Kitarović, često se u javnosti ističu sve bolji makroekonomski pokazatelji, uključujući i sve bolje stanje državnoga proračuna, što ohrabruje i treba pozdraviti, rekla je i poručila da to moraju osjetiti i građani.

"Ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda se to mora vidjeti i na računima naših građana. Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi 300.000. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život", izjavila je Grabar-Kitarović.

Bitna je decentralizacija

"Država stoga mora hitnim mjerama, u dogovoru s bankama i financijskim institucijama, pronaći rješenje za deblokadu računa građana. U sklopu tih mjera svakako treba što prije donijeti novi Ovršni zakon," poručila je.

Posjet Hrvatskom zagorju iskoristit će kako bi ponovno podsjetila na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji.

"Vlada je poreznim mjerama učinila pozitivan iskorak prema financijskoj decentralizaciji jedinica lokalne i regionalne samouprave. Tim smjerom treba ići dalje. Posebno je važno omogućiti županijama da preuzmu veći dio odgovornosti u privlačenju sredstava europskih fondova. Držim da su one to i logistički i organizacijski sposobne," rekla je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.