Grabar-Kitarović: Opet bih zvala Vučića u Hrvatsku

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska, Srbija
Hrvatska predsjednica izjavila je da dokumenti koja je Vučić donio u Zagreb nisu bili adekvatni (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da su joj mnogi prigovarali što je pozvala predsjednika Srbije u posjetu Hrvatskoj, ali da bi to ponovo uradila, jer otvorena pitanja, poput nestalih branitelja, ne mogu čekati da se “Srbija normalizira kao država”. 

“Prigovaraju mi što sam pozvala Vučića u Hrvatsku, ali i opet bih to napravila. Roditelji nestalih branitelja nemaju vremena za čekanje da se Srbija normalizira kao država”, rekla je Grabar-Kitarović na predstavljanju knjige Nestali u Domovinskom ratu 2.

Također je rekla da su konkretni pomaci neophodni za njenu posjetu Srbiji, “ne kao uvjet već kao nešto što je potrebno”, te u tom kontekstu podsjetila da dokumenti koje je Vučić donio u Zagreb nisu bili adekvatni.

‘Ne vjerujem da bi se Vučić tako blamirao’

“Nadam se da je Vučić iskren u tome i da će se naći barem određeni broj dosjea, jer sad je prošlo dosta vremena da nismo nikog pronašli”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da vjeruje da je Vučić za dokumente koje je donio u Zagreb tokom prošlogodišnje posjete “mislio da su uredni”. 

“Ne vjerujem da bi dolazio u Zagreb i namjerno se blamirao da je znao da nisu točni”, rekla je Grabar-Kitarović i najavila da će to pitanje pokrenuti i pred Generalnom skupštinom UN-a.

Nakon prošlogodišnje posjete Vučića Hrvatskoj hrvatska predsjednica izjavila je da je Vučić donio dokumente nestalih osoba koje su već identificirane.

Izvor: Agencije