Grabar-Kitarović: Nemoralno je da šef Agrokora živi u dvorcu

BiH je nužno što prije 'povući' prema euroatlantskim integracijama, kaže hrvatska predsjednica (Reuters)

Najveću odgovornost za sudbinu koncerna Agrokor snosi sada već bivša Uprava, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Moram vam reći da sam zgrožena… Za mene je utjelovljenje Agrokora jedan mali dućan Konzuma koji se nalazi ispod mojeg stana”, kazala je u intervjuu za Media servis hrvatska predsjednica.

“Ja ne mogu razumjeti da u situaciji kada ti ljudi strepe za vlastiti život i budućnost svojeg radnog vijeka, kada ne možete plaćati dobavljačima, kada možete izazvati jedan domino efekt pada dobavljača, da i dalje možete živjeti u luksuznim uvjetima u nekakvom dvorcu. Mislim da je to apsolutno nedopustivo i nemoralno”, dodala je.

Šef Agrokora Ivica Todorić i njegova porodica žive u Kulmerovim dvorima, u zagrebačkom naselju Šestine.

Porodični dom Todorića

Manji kredit

Vanredni povjerenik hrvatske Vlade u Agrokoru Ante Ramljak rekao je jučer da je dogovoren kredit za ovaj koncern – u dvostruko manjem iznosu od najavljenog početkom sedmice, pa će pet hrvatskih banaka pozajmiti 80, umjesto predviđenih 150 miliona eura.

Ramljak je dodao da nije pristao na uvjete stranih banaka, ali s njima nastavlja razgovore u idućih mjesec dana o novih 300 miliona eura potrebnih za dugoročniju stabilnost koncerna.

Još jednom je potvrdio da će plate radnicima, koje trebaju biti isplaćene do petka, biti osigurane iz sredstava tekuće likvidnosti, za koju je rekao da je “bolja nego što je očekivao”.

“Plaće su već osigurane. Nisam se slagao da budu isplaćene iz ovog kredita. Ovaj novac će biti isključivo za dobavljače. Imat ćemo spisak najneophodnijih stvari koje treba poplaćati”, rekao je Ramljak.

Najavio je i novi sastanak s dobavljačima, na kojem će se “razgovarati o načinu rješavanja problema mjenica”.

Izvor: Agencije