Grabar-Kitarović: Neću ići u Bleiburg

Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ove godine neće ići ni u Jasenovac, niti u Bleiburg, jer, kako je rekla, ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

“Ne želim, kao predsjednica, participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela. Želim to završiti, jer držim da politikanstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir”, istaknula je Grabar-Kitarović u intervjuu za zagrebački Jutarnji list.

Razočarana je “procvatom ideoloških sukoba”, jer, kako dodaje, “ukopavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti”.

‘Moji su bili partizani’

“Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i Europske unije. Nemamo strategiju razvoja u idućih pet,10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su, isto tako, bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje može li učiniti nešto da se tenzije počnu smirivati, odgovorila je kako je pokrenula inicijativu za dijalog.

“U razgovoru s predstavnicima manjina, apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj”, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Ona ne negira da manjine imaju problema, ali smatra da je, uz međusobno uvažavanje, sve moguće dogovoriti.

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je kako tu nije riječ o blokadi.

“Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje, nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti”, rekla je.

Samo konkretna djela

Dodala je i da hrvatska diplomacija ima zadaću objasniti EU da nije riječ o sporu između Hrvatske i Srbije, nego o tome da Srbija mora usvojiti europske standarde.

Govoreći o 100 dana nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića, pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju.

“Krajnji je čas da se sa često prazne priče o promjenama, konačno krene na konkretna djela”, poručila je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije