Grabar-Kitarović ne želi komentirati navode o vrbovanju selefija

Kolinda Grabar-Kitarović
Magazin 'Žurnal' prvi je javio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dvaput vrbovati pripadnike selefijskog pokreta (EPA)

Ured predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović poručio je da nema namjeru komentirati “politikantske konstrukcije” ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je rekao da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružje i eksploziva, dok je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova objavilo da je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne saradnje dvije države. 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane grupe selefija, odnosno da su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama ekstremista u Bosni i Hercegovini koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Ured predsjednice u četvrtak je rekao da “nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije”.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova istaklo je da “u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države”.

Ministarstvo dodaje kako Hrvatska, kao članica Ujedinjenih naroda, Evropske unije, NATO-a i Vijeća Evrope, ostaje u potpunosti opredijeljena u vezi sa suzbijanjem terorizma, u čemu će nastaviti sarađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima. 

‘Leglo terorizma’

Kako navodi agencija Fena, magazin Žurnal prvi je javio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dvaput vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz Bosne i Hercegovine za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide (vjerske ustanove) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, piše Žurnal, pozivajući se na dokumente kojima raspolažu sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je ustvrdila da je “Bosna i Hercegovina leglo terorizma”.

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je za Radiosarajevo.ba potvrdio informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanskohercegovačke mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu Bosnu i Hercegovinu.

Mektić je naveo da su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane grupe selefija, odnosno da su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama “islamističkih ekstremista u Bosni i Hercegovini, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije”.

Izvor: Agencije