Grabar-Kitarović ne želi destabilizaciju Srbije

Predsjednica Hrvatske ocjenjuje da su protesti u Srbiji unutrašnje pitanje te zemlje, u koje se ne želi miješati (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nije u ponedjeljak želela da komentariše stanje u Srbiji, koju potresaju protesti opozicije, ali je rekla da ne želi destabilizaciju te zemlje jer bi to moglo da utiče na destabilizaciju celog regiona.

“To su unutarnja pitanja u Srbiji u koja se ne želim miješati, međutim, ne želim vidjeti destabilizaciju cijelog prostora, a destabilizacija Srbije bi svakako utjecala na destabiliziranje drugih država”, rekla je predsednica Hrvatske novinarima na marginama konferencije Večernjeg lista o investicijama.

‘Potreban oprez u međudržavnim odnosima’

“Nije ovo neko idealno vrijeme za jugoistok Europe i trebamo biti vrlo oprezni kada je riječ o međudržavnim odnosima, a to uključuje odnos između Hrvatske i Srbije i Bosne i Hercegovine”, zaključila je.

Dvodnevni protestii u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom “1 od 5 miliona” i nasilnim ulaskom demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedelju opsadom zgrade Predsedništva i sukobima demonstranata sa policijom, završeni su u nedelju naveče ultimatumom vlasti da do ponedeljka u 15 časova oslobodi demonstrante uhapšene zbog ulaska u zgradu RTS-a.

Poslednju reč na kraju dva burna dana u Beogradu ipak je imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u nedelju naveče, u intervjuu komercijalnoj televiziji Pink, jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, koja uživo prenosi većinu njegovih javnih nastupa, poručio da “nekažnjenog nasilja više neće biti”.

Izvor: Agencije