Grabar-Kitarović: Ne smijemo dopustiti da Europa opet bude podijeljena

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović: Ako izgubimo vjeru u načela na kojima je Europe utemeljena, to je upravo ono što žele naši neprijatelji (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović snažno je u petak u Latviji podržala viziju integrirane Europe, u vrijeme jačanja populističkih i nacionalističkih pokreta, devet mjeseci uoči izbora za Europski parlament.    

Trinaest europskih predsjednika sastalo se 60-ak kilometara od Rige i raspravljalo o budućnosti Europe i lekcijama naučenima iz prošlosti.

“Potrebna nam je kohezija, a ne podjele, treba nam više, a ne manje Europe, sposobne da zadovolji potrebe naših građana”, rekla je Grabar-Kitarović na sastanku tzv. Arraiolos skupine, kako prenosi Hina.

Grabar-Kitarović: Neprijatelji žele da izgubimo vjeru u svoja načela

“Ako izgubimo vjeru u način života kojemu Europa teži, u institucije koje gradimo desetljećima, u načela na kojima je Europe utemeljena, to je upravo ono što žele naši neprijatelji”, dodala je.

Izbore za Europski parlament u svibnju 2018. brojni europski političari ocjenjuju povijesnima zbog “sraza” mainstream stranaka koje se zalažu za europski projekt i sve jačih populističkih pokreta koji žele dominaciju nacionalnih interesa. 

Francuska i Njemačka glavni su protivnici “nacionalističko-populističkog bloka”, koji predvode Mađarska i Italija.

Nedavni uspjeh švedskih desničara na tragu je porasta popularnosti drugih krajnje desnih stranaka u Europi zbog zabrinutosti građana za nacionalni identitet, u kombinaciji s globalizacijom i imigracijom potaknutom sukobima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

“Gubitak povjerenja u europsku ideju, samo zato što smo suočeni s teškim izazovima, znači napustiti našu međusobnu solidarnost i dopustiti da Europa ponovno bude podijeljena”, rekla je Grabar-Kitarović.

Sastanci skupine Arrailos zatvoreni za javnost

“Hrvatska ne vjeruje u takvu budućnost Europe…u kojoj dominiraju uski nacionalni interesi”, istaknula je.

U palači Rundale kod Rige okupili su se predsjednici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Estonije, Italije, Malte, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i domaćina Latvije.

Nazvana po portugalskom gradu u kojem se 2003. prvi put sastala, skupina Arrailos okuplja predsjednike zemalja članica EU-a bez izvršnih ovlasti koji na godišnjim neformalnim sastancima razgovaraju o važnim pitanjima za Europu.

Njihovi skupovi su zatvoreni za javnost pa nije bilo moguće saznati što su o budućnosti Europe rekli ostali predsjednici.

Izvor: Agencije