Grabar-Kitarović nazvala demonstrante protiv Vučića političkim marginalcima

Među okupljenima na Jelačićevom trgu bilo je i onih sa zastavama na kojima se nalazio ustaški pozdrav (Al Jazeera)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak da su prosvjedi, pa i oni protiv srbijanskog predsjednika, koji su održani u Zagrebu za posjeta Aleksandra Vučića, normalni u demokraciji, ali da politički marginalci ne smiju diktirati politiku i međudržavne odnose. 

“Demokratsko je pravo prosvjedovati, ali ono što apsolutno ne mogu podržati je bilo kakvo vrijeđanje i govor mržnje”, rekla je predsjednica na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

“Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose trebamo diktirati mi, državnici i ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj”, istaknula je, kako prenosi Hina.

Vučić: ‘Nisam četnik’

Vučić je, pak, ironično reagirao na prosvjede koji su ga u ponedjeljak dočekali u Hrvatskoj zbog njegove uloge u poticanju lokalnih Srba na pobunu protiv hrvatskih vlasti 1990-ih.

On kaže da je iz automobila vidio transparente “Konju ne laži”, “Četnik početnik”, “Barabo vrati se u Srbiju”.

“Nasmejao sam se na te poruke, konj je jedna plemenita životinja, kada bi nekoga hteo uvrediti, ne bih ga uspoređivao sa konjem”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prosvjednicima je poručio da on nije nikakav četnik, da mu u četnicima nije bio nijedan član obitelji niti je počinio nekakav zločin.

Demonstranti su transparentima poručili šta misle o Vučićevom dolasku u Zagreb

I hrvatskoj i srbijanskoj javnosti poručio je da moraju biti svjesne kako događaje iz prošlosti vide na posve različite načine.

“Ali, to ne sme biti razlog da ne razgovaramo, da jedni drugima pravimo probleme na bilo kojem mestu ili da jedni protiv drugih vodimo hajke, harange ili kampanje”, istaknuo je Vučić.

Nekoliko stotina veterana, članova obitelji i žrtava rata u Hrvatskoj organizirali su na glavnom zagrebačkom trgu prosvjed protiv dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Prosvjed je organizirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a podržala ih je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a).

Iako su prosvjed namjeravali održati na Markovu trgu, ispred sjedišta Vlade Hrvatske, policija im to nije dozvolila iz sigurnosnih razloga, javio je Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Nakon intoniranja hrvatske himne prosvjednici su povicima “Izdaja, izdaja” izrazili nezadovoljstvo policijskim postupkom.

Alić pozdravio okupljene ustaškim pozdravom

Na prosvjedu se nose hrvatske zastave, zastave Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske stranke prava (HSP), te su istaknuti transparenti na kojima je, među ostalim, pisalo “Srpski četnici, hrvatski početnici”, “Reći ću vam još jednu stvar: zapamtite Vukovar”, “Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu” i drugi.

Demonstranti su zaustavljeni nedaleko sjedišta hrvatske Vlade

Uočene su i zastave na kojima je bilo napisano “Za dom spremni”.

Upravo je tim pozdravom i glumac Božidar Alić pozdravio okupljene, uzviknuvši “Za dom”, na što su mu odgovorili “Spremni”, prenose hrvatski mediji.

Tu informaciju potvrdio je i umirovljeni general Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda, koji je rekao kako je “prosvjedni skup na Trgu sv. Marka zabranjen iako su policiji uredno najavili skup”.

Policijska blokada

Najavio je da će prosvjednici nakon skupa otići do Kamenitih vrata, nedaleko Markova trga, kako bi se “čuo i njihov glas”.

Trg sv. Marka pod jakom je policijskom blokadom, a policija je prosvjednike zaustavila na prilazu Markovu trgu, kod svetišta posvećenog Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Markov trg je pod jakom policijskom blokadom

Prema riječima predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalije Bartolić, namjera je prosvjednika bila iskazati nezadovoljstvo Vučićevim posjetom jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

Nakon što policija prosvjednicima nije dozvolila prolazak prema sjedištu vlade, mirno su se razišli.

Prosvjed je organizirala i Autohtona stranka prava, čiji su se predstavnici okupili ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća. Potom planiraju pred srbijansko veleposlanstvo na Pantovčaku.

Policija: ‘Nije zabrana nego sigurnosna procjena’

Hrvatska policija prethodno je izvijestila da je uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb “temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata” privremeno ograničila pristup Markovu trgu.

“S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja, kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju”, priopćila je zagrebačka policija.

Odluka o zabrani pristupa Markovu trgu donesena je na temelju Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji propisuje da se radi osiguranja štićenih osoba može “privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru”, prenijela je Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije