Grabar-Kitarović: Milanović stavlja svoje interese ispred državnih

Hrvatski premijer Zoran Milanović, nije se odazvao na poziv predsjednice te države, Kolinde Grabar-Kitarović na razgovor o izlasku iz privredne krize.

Milanović nije naveo zvanični razlog, a predsjednica mu je oštro poručila da vlastite interese stavlja ispred državnih.

Šef hrvatske Vlade je za sada bez komentara.

„Što se tiče razloga nedolaska, mogu samo zamisliti da mu je ili osobna sujeta priječila da normalno, odgovorno i uljuđeno obnaša svoje državničke dužnosti, ili pak da Milanović nema što reći na ovom sastanku o izlasku iz krize. Ne znam što je gore“, ističe Grabar-Kitarović.

Poruka preko medija

Kako mu nije mogla reći u četiri oka – poruku mu je poslala preko medija.

„Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske. Nikome, nijednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske“, kazala je.

Milanović nije stigao, ali jeste došao bivši stranački šef Grabar-Kitarović. Predsjednik Hrvatske Demokratske Zajednice Tomislav Karamarko misli da njen potez nema veze s politikantstvom, a Milanovićev, kaže, ima s neodgovornošću.

„To je čovjek koji vodi Vladu i koji je u konačnici dužan predsjednici Republike, opoziciji i hrvatskoj javnosti reći što namjerava učiniti ovih nekoliko zadnjih mjeseci svoje vlasti. Mislim da je ovo nedostatak odgovornosti koji nije prihvatljiv“, rekao je.

Poziv na nove razgovore

Milanović poziv nije dobio kao premijer, već kao predsjednik Socijaldemokratske Partije. U toj stranci kažu da predsjednica ne bi trebala puhati u jedra jednoj političkoj opciji, iz Zagreba javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić-Tomljenović.

„Jedina službena, javnosti dostupna obveza premijera Milanovića je susret s bugarskim predsjednikom koji je u Hrvatskoj. Izjave, međutim, nisu bile predviđene, pa nije bilo prilike ni čuti iz prve ruke razloge nedolaska, kao i komentar na izjavu Kolinde Grabar-Kitarović. Neslužbeno, u Vladi su rekli da ne žele odgovarati na, kako kažu provokacije Kolinde Grabar-Kitarović“.

Sličan potez, ali bivšeg predsjednika Ive Josipovića 2011. kao provokaciju je doživjela tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Bila je pozvana na konsultacije, smatra, kako bi se isprovocirali izbori. I tada, ali i danas, kaže Kosor, predsjednici izlaze iz okvira svojih ustavnih ovlasti.

Grabar-Kitarović na razgovore je idućih dana pozvala i predstavnike poslodavaca i sindikata, ali i čelnike drugih parlamentarnih stranaka. No, ni Vesna Pusić, Milanovićeva koalicijska partnerica i šefica HNS-a, neće doći.

Baš sutra, kad je predsjednica zove na kafu, boravi u posjeti Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera