Grabar-Kitarović i Pahor razgovarali o arbitražnom sporu

Pravna služba Evropske komisije je 18. maja ocijenila da je arbitražna odluka obavezujuća (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski šef države Borut Pahor sastali su se u utorak u Bukureštu i razgovarali o problema vezanih uz arbitražni spor o čijem rješenju dvije zemlje i dalje imaju suprostavljene stavove.

Pahor je o tome odvojeno razgovarao i s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, i to zbog pisanja njemačkog Speigela, koji je tokom vikenda prenio da je pravna služba EK-a u dokumentu od 18. maja ocijenila da je arbitražna odluka obavezujuća, ali se Juncker, bez obzira na to, nije želio uključiti u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske. 

Pahor je kasnije kazao da sve tri strane i dalje ustrajavaju u svojim stavovima, kaže se u saprćenju iz njegovog ureda. 

Hrvatska Vlada objavila je prije tri dana kako smatra da je EK ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni granični spor Hrvatske i Slovenije.

Dijalog jedini put za rješenje

“Pahor je i Junckeru i hrvatskoj predsjednici prenio da je dijalog jedini put kojim se do provedbe arbitražne presude može doći na miran način”, kaže se u saopćenju iz Ljubljane.

Prema saopćenju iz Pahorovog ureda, on smatra da je objava u Spiegelu svakako važna i osnažila je stavove Slovenije i slovensko insistiranje da se odluke sudova treba poštivati.

“To daje u ruke novi instrument Sloveniji u nastojanju da zadrži brojne saveznike koji  tvrde da odluku arbitražnog vijeća u cijelosti treba ispoštovati”, kaže Pahor.

Sastanak Grabar-Kitarović i Pahora potvrdio je i izvor iz ureda predsjednika Hrvatske.

“S obzirom na to da oni nemaju izvršne ovlasti po tom pitanju, oni podupiru napore vlada da u dijalogu riješe to pitanje”, rekao je izvor iz ureda hrvatske predsjednice, referirajući se na razgovore Grabar-Kitarović i Pahora.

Izvor: Agencije