Oglasi

Grabar-Kitarović i Guterres: Presude za zločine odnose se na pojedince

Hrvatska predsjednica i generalni sekretar Ujedinjenih naroda razgovarli su o stanju u regiji uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.
Kolinda Grabar-Kitarović je rekla kako je u razgovoru s Antiniom Guterresom izrazila zabrinutost 'zbog retorike koje se čuje ovih dana'EPA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su u razgovoru o stanju na jugoistoku Evrope kako su presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju presude pojedincima, a ne presude državama.

Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se, u sklopu posjete Sjedinjenim Američkim Državama u New Yorku sastala s Guterresom, a u srijedu će učestvovati na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda.

Generalni sekretar UN-a je rekao kako je "svaka presuda presuda pojedincima, a ne državama", kazala je Grabar-Kitarović u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka.

Ubrzati rješavanje otvorenih pitanja

Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Evrope, a po tom pitanju su se "složili da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces evropskih integracija", rekla je hrvatska predsjednica, istaknuvši kako je čelni čovjek UN-a vrlo dobro upućen i zainteresiran za stanje u ovom dijelu Evrope.

Grabar-Kitarović je dodala da su se složili raditi na tome da se "taj proces ubrza i da se ubrza rješavanje otvorenih pitanja između naših država", prenosi Hina.

Što se tiče presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali" za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Grabar-Kitarović je rekla kako je u razgovoru izrazila zabrinutost "zbog retorike koje se čuje ovih dana", odnosno ocjena da je presuda "uperena protiv Hrvatske" te da se u vezi s time već "naznačuju nekakvi budući koraci, primjerice u smislu zahtjeva za reparacijama za logoraše".

"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije točno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni", rekla je Grabar-Kitarović i dodala da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivnjama".

'Svima nam je dovoljno povijesti'

"Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. No, valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan glede budućnosti odnosa dvije zemlje", rekla je Grabar-Kitarović i istaknula kako su dvije zemlje "orijentirane jedna na drugu".

"Meni je, prije svega, u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Europe, već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom europskom putu", rekla je hrvatska predsjednica.

"Mislim da nam je svima dovoljno povijesti (...) i trebamo se čvrsto okrenuti budućnosti", zaključila je Grabar-Kitarović, saopćeno je iz Ureda hrvatske predsjednice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.