Grabar-Kitarović: Hrvatska će njegovati sjećanje na holokaust

Vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama, kazala je Grabar-Kitarović (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalemu izrazila namjeru da odnose Hrvatske i Izraela s prijateljskih podigne na razinu strateškog partnerstva.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, odbrani i gospodarstvu, istaknula je, prenosi Hina.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Evropi i Mediteranu te da je „saradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, najvažnija za sigurnost naših naroda“.

Reagirajući na činjenicu da i u Evropi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael „u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Evropske unije“ već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma.

Pritom je najavila izložbu u New Yorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, regiji, ali i u Evropskoj uniji. 

„Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama“, kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to vrlo brzo.

‘Više raditi na trgovinskoj razmjeni’

„Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama – BiH i Makedoniji – da dođu u okrilje Europske unije“, istaknula je Grabar-Kitarović.

Premijeru je zahvalila na sućuti za Josipa Briškog, vojnika Hrvatske vojske koji je nedavno poginuo u napadu talibana u Kabulu.

„Imali smo puno žrtava 90-ih kada je Hrvatska bila žrtva agresije i rata i stoga se nadam da ćemo osnažiti našu suradnju u obrani, sigurnosti i razmjeni obavještajnih informacija, ali i mnogim drugim područjima, poput inovacija, poljoprivrede, navodnjavanja“, dodala je Grabar-Kitarović.

Najavila je i posjet poslovne delegacije ove godine te naglasila važnost sutrašnjeg potpisivanja memoranduma o saradnji luka Haifa i Rijeka.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

„Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU-a, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Europe. (…) i ako želi ’svijetlu budućnost’, za Evropu je ta posebno posebice važna“, kazao je Netanyahu.

Ocijenio je da bi Hrvatska i Izrael više trebali raditi na trgovinskoj razmjeni koja je niska te izrazio nadu da će današnji posjet biti poticaj za jači zamah u ekonomskim odnosima.

Izvor: Agencije