Grabar-Kitarović: Gradnja ograde je realna opcija

Predsjednica Hrvatske je konstatirala da se Evropa suočava s dugogodišnjom krizom (Al Jazeera)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da je Hrvatska jasno rekla da neće primiti ekonomske migrante.

Ona je za zagrebački Jutarnji list kazala da će izbjeglički val tokom zime malo usporiti, i to isključivo zbog vremenskih prilika.

Međutim, konstatirala je da se Evropa suočava s dugogodišnjom krizom.

“Moramo razmišljati o tome kako stvoriti nova radna mjesta, kako nahraniti neku djecu koja su gladna u školama te kako bolje brinuti o našim umirovljenicima. Kroz česta putovanja Hrvatskom, uvjerila sam se koliko težak život ima većina naših ljudi. I oni imaju pravo na bolji život, kao i migranti. Svoju odgovornost moraju preuzeti i SAD, Ujedinjeni narodi i ostali”, rekla je Grabar-Kitarović.

Slovenija kao Austrija

Na pitanje šta će se desiti ako se obistine najave da Njemačka više neće primati izbjeglice, predsjednica Hrvatske je istakla da upravo to pitanje ona od početka izbjegličke krize postavlja Vladi.

“Kako namjeravaju zaštititi naše granice od nekontroliranog priljeva tisuća ljudi koji, u tom slučaju, neće imati gdje dalje ići? Moja dužnost je štititi stabilnost države i brinuti o nacionalnoj sigurnosti. Voljela bih da izbjegnemo gradnju ograde, međutim, u budućnosti ja ne vidim kako se drugačije zaštititi”, zaključila je ona.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da za sada nema indikacija da će Njemačka prestati primati izbjeglice, ali da će Slovenija za izbjeglice morati zatvoriti svoju granicu bude li to napravila susjedna Austrija.

“Ako Austrija zbog izbjegličke krize pojača kontrolu granice i ako svoju granicu za izbjeglice potpuno zatvori Mađarska, onda će Slovenija morati donijeti iste mjere kao Austrija, ne vidim drugog rješenja”, kazao je on.

Odgovarajući članovima Odbora za vanjsku politiku na pitanje kako će Slovenija reagirati u slučaju dolaska novog vala izbjeglica na njene granice, Erjavec je rekao da je to njegovo privatno mišljenje, a ne službeni stav Vlade.

On je kazao da za sada nema indicija da će Njemačka zatvoriti granice za izbjeglice i migrante, što bi onda dovelo do domino efekta i u drugim zemljama na potencijalnom migrantskom koridoru preko Slovenije te da je zato upitno hoće li takav scenarij, u kojemu bi onda i Slovenija morala djelovati, uopće biti aktuelan.

Istakao je da je nemoguće zamisliti situaciju u kojoj bi se u Sloveniji našlo 150.000 izbjeglica, kako se to događalo u Srbiji.

Kamp u Šentilju

O mogućem drugom izbjegličkom valu u utorak je bilo riječi i na Vijeću za nacionalnu odbranu, koje je sazvao premijer Miro Cerar, a zaključeno je da se nastavi s pripremama na eventualni dolazak većeg broja izbjeglica i migranata u Sloveniju koji bi bili samo u tranzitu, zbog čega je sagrađen izbjeglički kamp u Šentilju, uz granicu s Austrijom.

Prema saopćenju Vlade, računa se da bi u slučaju takvog scenarija kroz Sloveniju dnevno moglo prolaziti od 4.500 do 8.000 izbjeglica.

Bivši slovenski premijer Janez Janša je rekao kako je prvi izbjeglički val kroz Sloveniju krajem oktobra pokazao da država nije bila spremna na takvu situaciju.

Upozorio je da bi masovni dolazak potencijalnih migranata i izbjeglica iz Bliskog istoka i Afrike u Evropsku uniju mogao dovesti do “haotične” situacije, koju Evropa treba spriječiti

Izvor: Agencije