Grabar-Kitarović: EU ne može primiti sav jad ovog svijeta

Tranzitni kamp za izbjeglice u Opatovcu obišla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Zadovoljna je viđenim, međutim, kaže, policija mora čuvati granice, a zabrinuta je i zbog onoga što nosi nastavak izbjegličkog vala.

Izbjeglice su hrvatsku predsjednicu pozdravile i zahvalile joj se na engleskom jeziku.

„Jeste li oženjeni? Imate li djece?“, pitala je Grabar-Kitarović jednu od njih.

„Oženjen sam, imam troje djece.“

„I gdje su oni?“

„U Afganistanu.“

„Niste ih doveli sa sobom?”

Zadovoljna viđenim, ali i zabrinuta

Grabar-Kitarović je stigla dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova na tvrdnju predsjednice da Hrvatska ne čuva dobro svoje granice odgovorio time da rad policije ne može kritizirati neko ko nije ni posjetio kamp.

„Ja bih da sam na mjestu bilo kojeg ministra suzdržala se od kritiziranja predsjednice. To jednostavno nosi jako lošu sliku u svijetu, to ne priliči“, rekla je.

Na pitanje novinara kada je odlučila da dođe u Opatovac, odgovorila je: „Sinoć. To je bila čista moja odluka, doći ovdje, vidjeti kako stoje stvari na granici.“

Kaže, zadovoljna je viđenim, no i zabrinuta što ako Njemačka odluči više ne primati izbjeglice, a Mađarska zatvori granice.

Nije zadovoljna ni što ulaze ulaze preko ilegalnog prijelaza Bapska, a ne legalnih prijelaza.

„Kao prvo moramo pokazati da kontroliramo granicu kako ne bismo propustili one elemente koji ne moraju biti čak ni teroristički, ali svakako krijumčariti drogom, oružjem, ljudima. Nažalost na ovaj način pomaže se i krijumčarima ljudima.“

‘EU i Hrvatska ne mogu primati svo to siromaštvo’

Prije kampa, obišla je prijelaz Bapska. Strane volontere ispitivala što se događa sa porodicama koje su izbjeglice ostavile u svojim zemljama, a policajce o spolnoj i dobnoj strukturi, te postotku muškaraca između 25 i 50 godina.

U obilazak je došla u trenutku kad je stigao val uglavnom muškaraca iz Afganistana.

„Očito je riječ prvenstveno o ekonomskim imigrantima, i koliko god nama bilo žao tih ljudi, činjenica je da ipak Europska unija niti Hrvatska ne mogu primati svo to siromaštvo i mizeriju, jad ovoga svijeta.“

Kroz Hrvatsku je dosad prošlo više od 156.000 izbjeglica, a većina u zemlji ostaju manje od 24 sata.

Izvor: Al Jazeera