Grabar-Kitarović: EU duguje odgovore izbjeglicama

Grabar-Kitarović: Europska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke (Reuters)

Stanje na makedonsko-grčkoj granici je vrlo teško i pritisak izbjeglica i migranata je veliki, no zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena sve dok se države njihovog odredišta ne izjasne hoće li ih primiti ili ne, izjavila je u srijedu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon obilaska privremenog prihvatnog tranzitnog centra Vinojug u Đevđeliji.

Hrvatska predsjednica stigla je na makedonsko-grčku granicu zajedno sa svojim domaćinom i makedonskim predsjednikom Đorgeom Ivanovom i slovenskim liderom Borutom Pahorom, javlja Hina.

„Stanje na granici je prilično teško, složeno, kao što vidite migranti s druge strane granice, u Grčkoj, i dalje pokušavaju prijeći i otvoriti ovu balkansku rutu. Međutim, ona ostaje zatvorena dok se države njihove destinacije ne izjasne hoće li ih primati ili ne“, izjavila je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je iz razgovora sa izbjeglicama i migrantima iz Sirije, Pakistana, Afganistana saznala koliko je njihov život u kampovima težak i koliko su zbunjeni i u kakvoj su neizvjesnosti.

„Mislim da im svi zajedno dugujemo odgovore, da Europska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke što i kako dalje, jer ovaj migrantski val i pritisak neće stati dok te poruke ne budu jasne“, istakla je i podsjetila na činjenicu kako je njihova destinacija Njemačka i druge države zapadne Evrope i kako ne žele nigdje drugdje.

„Dakle, EU se mora jasno odrediti i oblikovati tu politiku prema migrantima i zapravo primati one koji imaju pravo na azil, koji su izbjeglice od rata“, rekla je hrvatska predsjednica.

Na braniku EU

Ivanov je kazao kako je Makedonija ostala na braniku EU-a i čuva koridor kako je to zatražio Brisel.

Hrvatska predsjednica i njen slovenski kolega i danas su iskoristili priliku da izraze podršku makedonskim euroatlantskim integracijama, kao i ostalim državama jugoistoka Europe na osnovu ispunjavanja kriterija.

„Predsjednik Pahor i ja, mi želimo pokrenuti proces euroatlantskog pristupanja ne samo Makedonije već i država u okruženju jugoistoka Europe temeljem ispunjavanja kriterija“, kazala je Grabar-Kitarović.

Osvrnula se i na najnoviji razvoj događaja u Makedoniji i pojasnila kako u ona i Pahor dan ranije razgovarali s vlastima i opozicijom i izrazila želju za rješavanjem nesuglasica i poštivanjem dogovora iz Pržina.

Izvor: Agencije