Oglasi

Grabar-Kitarović demanirala izjavu o ugroženosti muslimana u Hrvatskoj

Iz Ureda hrvatske predsjednice tvrde da je prilikom novinarskog kraćenja odgovora u intervjuu za Kleine Zeitung izostao dio rečenice
Grabar-Kitarović tvrdi da je Islamska zajednica u Hrvatskoj potpuno uključena u društvo EPA

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović demantirala je da je u intervjuu za austrijski dnevni list Kleine Zeitung izjavila da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu.

U saopštenju iz Ureda predsjednice rečeno je da Grabar-Kitarović niti u jednom trenutku nije iznijela ovu tezu, koja je izazvala i reakciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkog muftije, Aziza ef. Hasanovića.

“U navedenom intervjuu predsjednica je izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu. Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj je dobro poznat i višekratno ponovljen – IZ je u potpunosti uključena u društvo”, navedeno je u saopštenju koje je prenio Dnevnik.hr.

Kako je istaknuto u saopštenju, prilikom novinarskog kraćenja odgovora, izostao je ključni dio rečenice u kojoj je hrvatska predsjednica govorila o apelima iz Velike Kladuše, koji su izražavali bojazan o ugroženosti tamošnje zajednice.

Ovakve izjave ne doprinose razvoju povjerenja 

Prije saopštenja iz Ureda hrvatske predsjednike, Aziz ef. Hasanović je za hrvatske medije istakao kako se nada da je izjava krivo prenesena.

“Nemalo sam iznenađen natpisima u medijima o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske o muslimanima u Hrvatskoj. Izjave ovakvog tipa, ukoliko su istinite, ne doprinose razvoju povjerenja, a isto tako sužavaju prostor za razvoj suradnje u budućnosti, bez obzira što će to biti na štetu svih. Pitanje svih pitanja je zašto bi muslimani u Hrvatskoj, koji su je branili i stvarali sa svojim sugrađanima drugih vjeroispovijesti, trebali biti u strahu i trebaju li? Ovdje se prvenstveno misli na migrante kojima treba pomoć, ali i na sve ljude kojima je pomoć potrebna, a u Hrvatskoj je takvih sve više. Imajući u vidu da do sada nismo imali nikakvih problema i vrlo dobru saradnju, nadam se da je izjava pogrešno prenesena", stoji u ranijem saopštenju Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.