Oglasi

Grabar-Kitarović će komentirati napad kad dobije izvještaj policije

Hrvatski premijer kaže da se kod napada kod Knina radi o činu s predumišljajem, a predsjednica da osuđuje svako nasilje.
Uzdolje, Knin, NapadZbog napada u Uzdolju 21. augusta nedavno su privedene četiri osobe, kojima je nakon ispitivanja tužilaštvo odredilo jednomjesečni pritvorAl Jazeera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da treba poduzeti sve da se počinitelji ovotjednog napada na pripadnike srpske nacionalnosti u blizini Knina otkriju i sankcioniraju, dok je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da će incident kod Knina komentirati kada dobije detaljno policijsko izvješće.

Izgred se dogodio kad je skupina maskiranih osoba u srijedu u Uzdolju i Đevrskama upala u kafiće i fizički napala osobe srpske nacionalnosti koje su gledale prijenos nogometne utakmice Crvene zvezde, pri čemu je bilo ozlijeđenih osoba.

Plenković je rekao kako je napad na pripadnike srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama očito bio čin s predumišljajem pa treba poduzeti sve da se počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju, prenosi Hina.

Plenković je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavama koalicijskog partnera i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, koji je najavio da će se nakon nedavnih napada na Srbe obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj te je poručio kako "više nikoga ništa neće moliti ni tražiti".

Plenković: Oštro smo osudili incidente

Pupovac je također pobrojao 12 slučajeva napada na pripadnike srpske nacionalnosti, spomenuvši i nedavne incidente u Supetru i Viškovu.

"Pogledao sam sva tri incidenta koja su spomenuta, i Supetar, i Viškovo i ovo jučer u Kninu. Ja osobno i Vlada vrlo smo oštro i momentalno osudili sve te incidente. I dalje mislim da ono što radimo kao Vlada, gdje su ne samo SDSS nego i svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru dio parlamentarne većine, i to na našu inicijativu... To je jako važno da ponovno spomenemo, u trenutku kada to možda nije ni bilo nužno za formiranje Vlade, želio sam da manjine budu dio parlamentarne većine", kazao je Plenković.

"Kao zemlja koja je riješila sva svoja strateška ključna pitanja, poput slobode, demokracije, reintegracije okupiranog teritorija, mira, pozicioniranja u NATO i EU, funkcioniranja institucija, mi moramo djelovati kao sampouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava", dodao je.

Upravo u četvrtak je, kaže, bila točka na Vladi koja se odnosila na operativne programe za manjine, riječ je o natječajima Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede.

"Toliko je tih aktivnosti, ministar Božinović na prošloj Vladi podnio je izviješće koliko sredstava ide. Mislim da moramo naći smireni osjećaj incidenata, koje treba politički osuditi," rekao je.

Najavio je da će danas, "nakon jutrošnjeg mog sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova, te šefom Sigurnosno obavještajne agencije, ravnatelj policije otići prema Kninu."

"Želimo da se svi resursi hrvatske policije angažiraju i da se napadači otkriju. To je očito bio čin s predumišljajem, koliko sam do sada prikupio informacija, i smatram da treba poduzeti sve da se ti počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju", naglasio je Plenković.

Predsjednica osuđuje svako nasilje

Na navode novinara da je Pupovac spomenuo "podgrijavanje s državnog vrha", kao i "nedjelovanje Vlade, da nisu uspjeli u suzbijanju govora mržnje, pogotovo prema Srbima" te na novinarsku tvrdnju da "primjer nije jasno osudio incident, kazavši da je to bio odvojeni incident, što nije bio", Plenković je rekao da je to "i jučer i sada jasno osudio".

"Kada se dogodi ovakvo djelo, koje je očito djelo za koje će oni koji su ga počinili odgovarati, prije svega na njega trebaju reagirati institucije države koje su za to zadužene. Ja kao predsjednik Vlade moram najprije imati činjenice, kompletno i jasno verificirane, politički sam osudio, nema nikavih dilema, kao i u ranijim slučajevima, i ja ću biti taj koji će određivati na koji način ćemo reagirati na određene stvari. To neće sigurno diktirati ni mediji niti neki drugi partneri".

Na navod jednog novinara da je "nije dovoljno osudio i da je mlako reagirao", predsjednik Vlade je odgovorio "to možete kao gotovo aktivist komentirati, a ne kao novinar, a ako želite to tako stavljati, onda je to vaš politički stav".

"Ja vam kao političar i predsjednik Vlade vrlo jasno govorim da sam vrlo decidirano, vrlo odlučno i jasno osudio taj incident, prema tome to je sada stvar ukusa da li ćete vi nešto kvalificirati ovako ili onako", rekao je Plenković.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pak, poručila je u petak kako osuđuje svako nasilje dodavši, međutim, kako će incident kod Knina komentirati kada dobije detaljno policijsko izviješće.

"Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentirati kada dobijem detaljno policijsko izviješće", kratko je novinarima izjavila Grabar-Kitarović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako je policija poduzela sve potrebne radnje te već uhitila neke ljude.

"Potpuno je jasno da je policija poduzela potrebne radnje i uhitila već neke ljude. Napad jasno osuđuje državni vrh, i naša je poruka nadležnim institucijama da očekujemo da pronađu počinitelje i da se sudskim postupkom kazne kako bi poslali poruku i drugima", izjavio je predsjednik Sabora.

Pupovac: Obratit ćemo se međunarodnim institucijama

Dodao je kako su trendovi pokazali da u Europi pa i u Hrvatskoj radikalni desni ili lijevi elementi imaju i političku snagu.

"Međutim dominantno ozračje u hrvatskom društvu vrlo jasno osuđuje nasilje i promoviraju toleranciju, mir, suradnju i međusobno uvažavanje", naglasio je Jandroković.

Predsjednik SDSS-a MiIorad Pupovac najavio je u petak da će se nakon nedavnih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj, te poručio kako "više nikoga ništa neće moliti ni tražiti".

"Nakon svega što se dogodilo, načela međunarodnog poretka u Hrvatskoj su ozbiljno kompromitirana", ocijenio je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Poručio je kako će, bez obzira na sve, pronaći snage za borbu za poštivanje Ustava, da u Hrvatskoj konačno zavlada mir i nitko ne bude proganjan zato što je drugačije nacije, vjere ili političkog uvjerenja, spolnog ili rodnog opredjeljenja.

Ustvrdio je, između ostalog, kako je Hrvatska jedina od zemalja bivše Jugoslavije zahvaćenih ratom u kojoj se i dalje ratuje, "u kojoj ratujemo sami protiv sebe, koristeći dio građana srpske nacionalnosti kao povodi i opravdanje. Vrijeme je da se to promijeni", kaže Pupovac.

Upitan za komentar činjenice da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović još nije osudila napad na Srbe u Uzdolju, Pupovac je odgovorio kako "postoje adrese od kojih ne očekuje ništa".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.