Grabar-Kitarović: BiH je druga država hrvatskog naroda

Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku, rekla hrvatska predsjednica (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je za TV N1, odgovarajući na pitanje vezano na najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi Republika Srpska mogla da proglasi nezavisnost, da je to “ne ohrabruje nimalo”.

“Već sam duže vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini, i to neprestano ističem. Hrvatska će nastaviti, ostaće čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke nezavisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati ni od rješavanja onih pitanja koja su se očigledno otvorila i koja su zapravo već tim puzajućim promjenama Dejtonskog sporazuma dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju”, kazala je hrvatska predsjednica.

Ona je naglasila da “dakle, niko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je, odnosno, krov cijelog Dejtonskog sporazuma. I to nije neko dejtonsko načelo, ono je postojalo i prije, gdje su se priznavala tri ravnopravna naroda, na primjer iz Ustava iz 1963. godine pa nadalje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Nije razgovarala s Draganom Čovićem

“To nije ništa što je zastarjelo ni anahrono, to je jednostavno načelo na kojem funkcioniše Dejton, i uz onu obavezu koju imamo, na osnovu člana 10 hrvatskog Ustava, da pružamo posebnu zaštitu i brinemo o Hrvatima izvan domovine, uključujući u BiH, koja je druga država hrvatskog naroda, imamo obaveze i kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma da garantujemo njegovu potpuno sprovođenje”, navela je predsjednica Hrvatske.

Upitana da li je prigovorila doskorašnjem hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću zbog odlaska u Banju Luku na obilježavanje neustavnog dan tog bh. entiteta, Grabar-Kitarović je odgovorila odrečno.

“Ne, nisam se čula s njim. Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose sopstvene odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara jesu njegovi birači”, ocijenila je hrvatska predsjednica.

Izvor: Agencije