Govedarica: ‘Srbska čast’ nema veze s humanitarizmom

Cilj organizacije je da proizvodi pritisak na političke neistomišljenike sadašnjeg režima, kaže Vukota Govedarica (Al Jazeera)

Organizacija koja se naziva “Srbska čast” nema nikakve veze s humanitarizmom, izjavio je u četvrtak predsjednik Srpske demokratske strake Vukota Govedarica.

On novinarima u Istočnom Sarajevu potvrdio da su članovi stranačkog Predsjedništva podržali ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u njegovim naporima da predstavi istinu kada je u pitanju ta organizacija.

Govedarica tvrdi da su članovi te grupe zapravo kriminalci, koji se terete za različita krivična djela, među kojima su trgovina drogom, prostitucija, ali i za postavljanje eksplozivnih naprava.

Sve to ukazuje, kaže predsjednik SDS-a, da oni ne mogu imati ikakvu vezu s humanitarizmom, dodajući da su se vješto skrili iza tog plašta.

‘Cilj je izazivanje straha’

Također navodi da se samim tim postavlja pitanje otkud da je vrh bh. entiteta Republike Srpske toliko blizak s njima, zbog čega je pozvao vladajuću strukturu da razmisli da li je takav režimski pristup ono što treba građanima RS-a.

“Cilj te organizacije je da proizvode pritisak na političke neistomišljenike sadašnjeg režima, i to na Mektića, mene i druge članove SDS-a i Saveza za promjene; drugi cilj je izazivanje straha kod svakoga ko se ne slaže sa ovim režimom i smatra da RS-u trebaju korjenite promjene nakon izbora”, pojasnio je Govedarica.

Istaknuo je da postoje saznanja da organizacija “Srbska čast” priprema spiskove nepodobnih Srba u političkom smislu, uglednih Srba koji smatraju da su RS-u potrebne promjene i aktivista SDS-a i ostalih opozicionih partija u RS-u.

Izvor: Agencije