Gotovo polovina Makedonaca ne smatra da je afera ‘Reket’ razlog za izbore

Čak 37,9 posto ispitanika smatra da je Specijalno tužilaštvo u cijelosti korumpirano (Al Jazeera)

Skoro polovina građana Sjeverne Makedonije smatra da afera „Reket“ nije razlog za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji, rezultati su ankete koju je proveo Institut za politička istraživanja u Skoplju, prenosi Tanjug.

Rezultati pokazuju de 44,7 posto građana smatra da ne treba da se organizuju izbori zbog afere „Reket“, dok 36,3 posto njih smatra da je potreban nov izbor zastupnika u Sjevernoj Makedoniji.

Čak 18,9 posto makedonskih građana nema stav po ovom pitanju.

Čak 48,7 posto ispitanika smatra da ta afera neće dobiti konačno rješenje, 27,9 posto su uvjereni da će slučaj biti riješen, dok njih 23,4 posto nemaju odogovor na to pitanje.

Da li je pravosuđe korumpirano?

Na osnovu rezultata ankete, 47,1 posto makedonskih građana smatra da afera „Reket“ uopšte ne bi bila otvorena pred makedonskim pravosudnim organima da o tome nisu objavili informacije neki domaći i strani mediji.

Suprotno mišljenje ima 24,4 posto građana, dok 28,5 posto nisu odgovorili.

Čak 38 posto ispitanika smatra da su pojedinci u makedonskom Specijalnom tužilaštvu korumpirani, 37,9 posto smatra da je Specijalno tužilaštvo u cijelosti korumpirano, dok samo 9,5 posto vjeruje da Specijalno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji radi profesionalno.

Anketa Instituta za politička istraživanja u Skoplju provedena je od 14. do 17. septembra na uzorku od 1.109 ispitanika.

Izvor: Agencije