Gotovo 890.000 izbjeglica može se vratiti u Siriju

Kako je saopćila Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), tokom jula je u Siriji ubijeno najmanje 887 civila (Arhiva)

Gotovo 890.000 sirijskih građana može se vratiti u svoje kuće u predstojećim mjesecima, izjavio je šef Kontrolnog centra ruske nacionalne odbrane general Mihail Mizincev.

Prema podacima Kancelarije Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih pitanja, očekuje se povratak gotovo 890.000 u Siriju u predstojećim mjesecima, rekao je Mizincev, prenio je TASS.

Ranije je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila da je 1,7 miliona ljudi izrazilo želju da se vrati u Siriju.

Stradanje civila

Kako je saopćila Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), tokom jula je u Siriji ubijeno najmanje 887 civila, a većina su bili žrtve napada koje su izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U mjesečnom izvještaju o stradanju civila u Siriji SNHR navodi kako su 684 civila poginula u napadima snaga Assadovog režima, a da je šest civila poginulo u zračnim napadima koje su izvele ruske snage.

Pripadnici kurdskih boraca u julu su ubili najmanje 11 civila, a grupa Islamska država Irak i Levant u napadima u Siriji je ubila 85 civila.

Izvor: Agencije