Oglasi

Gotovo 60 posto ljudi u svijetu ne može do interneta

Do pristupa internetu, pokazuju istraživanja, nemoguće je doći u Centralnoj Africi, Jugoistočnoj Aziji i Bliskom istoku.
Visoka stopa siromaštva, digitalna nepismenost i vrlo loša infrastruktura ključne su prepreke internetuEPA - Ilustracija

Iako većina stanovnika u europskim zemljama ima pristup internetu, istraživanja pokazuju da veći dio stanovnika svijeta ipak nema mogućnost pristupa toj globalnoj mreži.

Izvještaj američkog instituta McKinsey Global je pokazao da blizu 60 posto osoba u svijetu nema pristup internetu, što je oko četiri milijarde stanovnika.

Napominje se da je uglavnom riječ o stanovnicima Centralne Afrike, Jugoistočne Azije i Bliskog istoka.

Navodi se da oko 60 posto stanovnika u ovim područjima nema internet najviše zbog visoke stope siromaštva, digitalne nepismenosti i vrlo loše infrastrukture.

Većina u ruralnim područjima

Također, izvještaj je pokazao da se polovica onih koji žive bez interneta nalazi ispod granice siromaštva, a 64 posto u ruralnim područjima.

Studija "Brookings Institution" predviđa, ipak, da bi još oko milijardu osoba moglo dobiti pristup internetu do 2017. godine.

Institut McKinsey Global provodi istraživanja u vezi s gospodarskim, javnim i društvenim pitanjima u cilju promocije globalne ekonomije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.