Oglasi

Gotovo 2.000 mrtvih i više od 3.000 zaraženih ebolom

Nepovjerenje zdravstvenih radnika i brojna sigurnosna pitanja još uvijek su prijetnja za novu eskalaciju ebole.
EbolaNacionalni odbor je potvrdio 3.002 slučaja obolijevanja i 1.974 smrtna slučaja od eboleEPA - Arhiva

Nacionalni Odbor za suzbijanje ebole u Kongu priopćio je kako je gotovo 2.000 osoba preminulo od posljedica zaraze ovim virusom, dok je najmanje 3.000 osoba oboljelo, prenosi Anadolija.

Najnoviji podaci objavljeni su tokom vikenda, nakon dijaloga koji su organizirale Katolička i Anglikanska crkva u vezi s naporima na suzbijanju ebole u lokalnim zajednicama.

Nepovjerenje zdravstvenih radnika i brojna sigurnosna pitanja još uvijek su prijetnja za novu eskalaciju ebole, koja bi bila druga u povijesti u regiji koju desetljećima razaraju borbe između naoružanih skupina u rudama bogatoj zemlji.

Pozitivan trend s neizvjesnim nastavkom

Odbor je potvrdio 3.002 slučaja obolijevanja i 1.974 smrtna slučaja od ebole.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u petak da je zabilježen najniži tjedni rezultat širenja ebole od ožujka 2019. sa 40 novih slučajeva.

No, neizvijesno je hoće li će se ovaj pozitivni trend nastaviti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.