Gotovo 100 mrtvih u potonuću skele u Mosulu

Nesreća je potresla Mosul gdje su se tek nedavno opet počeli slaviti praznici poput Novruza, kurdske Nove godine (EPA)

Gotovo stotinu ljudi, uglavnom žene i djeca, poginulo je u četvrtak u potonuću skele na rijeci Tigris u Mosulu, u jeku proslave kurdske Nove godine i Majčina dana, što je najteža nesreća ove vrste u Iraku posljednjih godina.

Irački premijer Adel Abdel Mahdi koji je došao na mjesto nesreće i u mrtvačnicu gdje su dovezena tijela, proglasio je trodnevnu državnu žalost. Iz UN-a su saopćili kako žale zbog „strašne tragedije“.

Broj žrtava je rastao iz sata u sat. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo kako su 94 osobe poginule u nesreći. Među njima je 61 žena, istakao je premijer.

Vlasti su objavile kako se utopilo 19 djece, a 55 putnika je spašeno.

U rukama ISIL-a

Nesreća je potresla Mosul gdje su se tek nedavno opet počeli slaviti praznici poput Novruza, kurdske Nove godine, a porodice organizirati izlete na obalu rijeke pošto je grad tri godine bio u rukama oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Premda su u ratovima i u napadima ovih godina u Iraku poginule stotine hiljada ljudi, ovakve nesreće su rijetke. Posljednji brodolom dogodio se u martu 2013. godine kada je u Bagdadu, također na Tigrisu, potonuo brod restoran, pri čemu je život izgubilo pet ljudi.

Porodice su se skelom vozile na drugu stranu rijeke, s uređenim parkovima, gdje se obično organiziraju piknik za Novruz koji je u čitavoj državi neradni dan.

Izvor: Agencije