Gordana Tadić izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

Bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, 2016. godine je najprije suspendiran, a zatim i smijenjen (Fena)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovalo je u srijedu Gordanu Tadić na mandatni period od šest godina, koja je ovu dužnost obavljala u svojstvu vršiteljice dužnosti nakon što je Goran Salihović odstupio sa te funkcije.

Na dužnost glavne tužiteljice Gordana Tadić će stupiti 1. februara.

OSCE za snažno, transparentno, nezavisno i efikasno pravosuđe

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton pozdravio je imenovanje nove glavne tužiteljice.

On je izrazio nadu da će se glavna tužiteljica posvetiti osiguranju snažnog, transparentnog, nezavisnog i efikasnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, spremnog za rješavanje izazova koji utječu na stabilnost zemlje, uključujući i korupciju.

‘Misija [OSCE-a u Bosni i Hercegovini] ostaje predan partner svim pravosudnim institucijama u Bosni I Hercegovini i podržava njihove napore da bi se osiguralo efikasno i pravično postizanje pravde’, naglasio je Berton u saopćenju.

Tokom predstavljanja programa rada, Tadić je najavila da će se zalagati da Poseban odjel za ratne zločine nastavi rad na najsloženijim predmetima, a istaknula je i potrebu unapređenja regionalne saradnje.

Predložila je i spajanje dva odjela u jedan, zbog bolje efikasnosti rada ove pravosudne institucije, i to Odjela II nadležnog za organizirani, privredni kriminal i korupciju, te Odjela III, koji je nadležan za ostala krivična djela iz nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine.

Izbor između tri kandidata

Osvrnula se i na problem korupcije, kazavši da je potrebno raditi na popravljanju percepcije javnosti.

Osim Tadić, koja je, prema bodovnoj rang listi, bila prva sa 134,2 bodova, na ovu dužnost kandidirali su se još i državna tužiteljica Diana Kajmaković (133 bodova) i federalni tužilac Munib Halilović (131,6 bodova), a njih troje predstavili su program rada.

Ova važna pozicija u lancu sudske vlasti upražnjena je od 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen sa te funkcije.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a.

Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ta tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.

Diplomirala u Sarajevu 1985. godine

Gordana Tadić diplomirala je Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine.

Od augusta 1985. do maja 1996. godine radila je kao samostalna pravna referentica u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik”.

Pravosudnu karijeru počela je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Živinicama, gdje je obavljala dužnosti stručne saradnice od maja 1996. do jula 1997. godine, a potom je do novembra 2003. godine obavljala dužnost zamjenice tužioca Općinskog tužilaštva u Živinicama.

Dužnost tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od novembra 2003. do kraja 2011. godine u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza, dok je poslove zamjenice glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK-a obavljala od 2012. do decembra 2013. godine.

Na poziciju tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je 1. decembra 2013. godine, dok je za zamjenicu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana 1. augusta 2014. godine.

Vršiteljica dužnosti od septembra 2016.

Za zamjenicu rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovoditeljicu Odsjeka I imenovana je 19. februara 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Gordana Tadić je za rukovoditeljicu Posebnog odjela za ratne zločine imenovana 25. augusta 2014. godine, nakon izbora za zamjenicu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Odlukom VSTV-a, od 29. septembra 2016. godine obavlja dužnost vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije