Gorbačov: Svijet ide ka opasnoj eri militarizirane politike

Gorbačov: 'Ovo su opasni trendovi i svi ih mogu vidjeti' (EPA)

Mihail Gorbačov, posljednji čelnik Sovjetskog saveza (SSSR), u petak je upozorio da svijet ide ka opasnoj eri militarizirane politike i apelirao na zvaničnike Rusije i Sjedinjenih Američkih Država da povedu hitne razgovore o kontroli nuklearnog naoružanja, prenosi agencija Reuters.

Gorbačov, čija su nastojanja na kontroli naoružanja i reforme orijentirane ka demokratiji 1980-ih pomogla pri okončanju hladnog rata, govorio je za dnevni list Izvjestija dva mjeseca nakon propasti nuklearnog dogovora, koji je bio prekretnica i koji je on potpisao 1987.

“Ovo su opasni trendovi i svi ih mogu vidjeti. Mogu izdvojiti dva. Jedan je nepoštivanje međunarodnog prava, a drugi militarizacija svjetske politike”, naveo je bivši sovjetski čelnik.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa formalno je odustala od sporazuma koji se odnosi na nuklearne rakete srednjeg dometa (INF) ovog augusta i optužila Moskvu da ga krši, a potom testirala projektil dometa koji je bio zabranjen sporazumom.

Stub strateške stabilnosti

Moskva negira kršenje sporazuma, navodi Reuters i dodaje da je predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio da Rusija nema drugog izbora nego praviti ranije zabranjene projektile radi vlastite sigurnosti.

Iako Gorbačov ovih dana nema direktnog utjecaja na Washington i Moskvu, njegovi stavovi i dalje imaju određenu težinu kod mnogih zakonodavaca zbog njegove uloge u pomaganju stvaranja svjetske arhitekture globalne kontrole naoružanja.

“Sada se vidi da je ovaj sporazum (INF) bio najvažniji stub strateške stabilnosti”, kaže on.

“Trebaju nam razgovori o tome kako da njegovo uništenje ne poveća prijetnje ratom.”

Izvor: Agencije