Gorbačov poziva na sprječavanje nove trke u naoružanju

Gorbačov i Regan su 1987. godine potpisali Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (AP)

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov izjavio je da se moraju hitno preduzeti napori kako bi se spriječila nova trka u naoružavanju.

Gorbačov (87) je novinarima rekao da Moskva i Washington treba da se fokusiraju na prevazilaženje jaza i poboljšanje odnosa, što je, kako je istakao, najvažnije pitanje u svijetu.

“Nadam se da trka u naoružavanju može da se zaustavi i da možemo da nastavimo nuklearno razoružanje”, rekao je Gorbačov poslije premijere filma njemačkog reditelja Wernera Herzoga o razgovorima koje je svojevremeno vodio s bivšim američkim predsjednikom Ronaldom Reganom, prenosi AP.

On i Regan su 1987. godine potpisali Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji predviđa uništenje i zabranu proizvodnje balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa, iz kojeg je nedavno aktuelni predsednik SAD-a Donald Trump najavio povlačenje.

Osudio odluku SAD-a

Gorbačov je nedavno osudio odluku SAD-a da se povuče iz sporazuma o kontroli naoružanja, koji je pomogao u okončanju Hladnog rata, ocijenivši da takva odluka najavljuje novu trku u naoružanju, što povećava rizik od izbijanja nuklearnog sukoba.

U kolumni za New York Times, Gorbačov je upozorio da američki potez predstavlja “ozbiljnu prijetnju miru”, dodajući da se i dalje nada da će se situacija preokrenuti uz pomoć pregovora.

“Pitaju me da li se osjećam ogorčeno gladajući kako nestaje ono za šta sam tako teško radio da postignem? Ali, ovo nije lična stvar. Mnogo više je u pitanju. Nova trka u naoružanju je objavljena”, rekao je tada Gorbačov.

Izvor: Agencije