Goran Zubac ostaje na čelu SIPA-e

Državno Tužiteljstvo BiH ranije je podiglo optužnicu protiv direktora SIPA-e za nesavjestan rad (SIPA)

Direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Goran Zubac, ostaje na čelu te institucije.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije imao potrebnu većinu da uopće uvrsti na dnevni red tačku o njegovoj suspenziji.

To je zahtijevao zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, koji je u ponedjeljak potpisao rješenje da se Zubcu onemogući pristup tajnim dokumentima do okončanja sudskog postupka protiv njega.

Državno Tužiteljstvo ranije je podiglo optužnicu protiv direktora SIPA-e za nesavjestan rad, jer se tokom protesta u februaru oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažirati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Bez primjedbi Odbora

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žiko Krunić kazao je kako rad SIPA-e nije doveden u pitanje, kao i da Nezavisni odbor nema nikakve primjedbe na rad direktora.

“To je potpuno čista i jasna situacija. Što se tiče ovih nekih aktivnosti, odnosno, zahtjeva, odnosno inicijative ministra bezbjednosti, i to je sasvim legitimno i moguće. Ali, ona će biti razmotrena onog momenta kad Nezavisni odbor bude imao sedam glasova za razmatranje te inicijative i nakon kompletno provedenog postupka koji je, evo i danas trajao”, kazao je Krunić.

On je dodao: “Članovi Nezavisnog odbora oko toga su saglasni da se mi ne bavimo tim pitanjem oko eventualnog oduzimanja pristupa tajnim podacima, jer to nije naša nadležnost. Isto tako smo usaglasili u Nezavisnom odboru da nije naša nadležnost ni to što se vodi postupak kod pravosudnih organa.”

Izvor: Al Jazeera