Google zna i gdje si ti i gdje sam ja

Google zna o vama i ono što ste i sami zaboravili, piše autor (EPA)

Nije neka novost da tehnološke kompanije već više od jedne decenije znaju mnogo toga o vama. Mnogo više nego što bi mnogi voleli – znaju i pamte i stvari koje ste vi zaboravili. Sećate li se onog koncerta iz 2011. godine? E, pa Facebook se seća, a ima i slike. Gde ste bili pre tačno tri godine? Zna Facebook, a zna i Google.

Svevideći brat

Ako ste čitali roman 1984 Džordža Orvela o totalnom nadzoru države nad građanima – znate da on u današnje vreme zvuči pomalo komično. I zaista, količina podataka koje Facebook, Twitter, Instagram, a posebno Google imaju o vama je neverovatna. Do pre samo par decenija, nijedna država na svetu se nije mogla pohvaliti sa toliko detalja o životu većine svojih građana. A onda su smartfoni, tableti i razni drugi uređaji postali jeftini, lako dostupni i prisutni svuda.

Treba podsetiti da je Google na svakom telefonu – Android operativni sistem je proizvod Googlea, kao i većina popularnih aplikacija – Gmail, YouTube, Docs. I na iPhone uređajima Google usluge su prisutne u velikoj meri, kao i mape i e-mail. Sa računara većina pretraga Interneta, mapa, muzike ili filmova opet ide – preko Googlea.

Iz garaže do zvezda

Google je nastao 1998. godine, iako je postojao i par godina pre toga kao softver za doktorsku tezu Larija Pejdža i Sergeja Brina na Univerzitetu Stenford.

Počeo je sa par računara u garaži, i za manje od godinu dana postao je jedan od nakorišćenijih pretraživača Interneta. U ranim danima Interneta, nije bilo ‘aplikacija’ koje bi vas odvele do sadržaja – svaki web sajt ili sadržaj je morao biti indeksiran i dostupan u bazi nekog od Internet pretraživača, kako bi korisnici mogli da ih pronađu.

Samo par godina kasnije, 2004. Google otvara svoje sedište u mestu Mountain View. Veoma brzi rast ove kompanije je doveo do toga da za manje od jedne decenije bude dominantan na nekoliko polja – pretraživanju Interneta sa Google Search, privatnom e-mailu sa Gmail, navigaciji sa Google Maps, i onlajn video sadržajima sa YouTube.

Google takođe ima već pomenuti Android OS za smartfone, kao i sve popularniji Chrome OS za tablete i laptope. Tu su i nosivi uređaji sa Google Wear OS, kao i ultra-brzi pristup internetu sa uslugom Google Fiber (dostupna samo u SAD).

Nemanja Kostić, stručnjak za Web, kaže da je Google ne samo tehnološka kompanija, već i društveni i poslovni fenomen:

“Nijedna druga slična kompanija – Microsoft, Apple, Amazon nisu imali tako konstantan rast kao Google. Amazon je godinama bio samo sajt za prodaju knjiga, Microsoftu su decenije bile potrebne da razvije Windows, a Apple je više puta bio pred bankrotom. Samo je Google, od samog svog početka imao stalni rast, i uz pojedine poslovne greške, danas stigao do statusa jedne od najvrednijih kompanija na planeti”, objašnjava Kostić.

Znamo sve, i previše

Google Maps na vašem telefonu zna gde ste danas išli, koliko se i gde zadržali, čak iako nikada ne otvarate ovu aplikaciju.

Google javnim informacijama o osobi smatra ime, fotografiju, rođendan, pol, sve e-mail adrese koje koristite, kao i vaš broj telefona. Sasvim dovoljno, a neko bi rekao – i previše. Google, naravno, pamti i sve (ponavljamo, sve) pretrage interneta sa vašeg smartfona ili uređaja, čak i sa drugih uređaja ako ste koristili neki od vaših onlajn naloga.

Takođe, čak 37 posto svih reklama na internetu se plasira preko Google Ad sistema, koji koristi većina web sajtova. Dakle, Google zna i vaše shopping navike, čak iako nemate Google nalog (što je u današnje vreme skoro nemoguće – ne možete koristiti Android smartfon bez Gmail adrese).

Ako do sada smatrate da Google ima previše informacija o vama – ima toga još. Kroz Location data services, Google zna i vašu lokaciju, IP adresu adresu vašeg kućnog rutera ili operatera interneta, kao i sve uređaje preko kojih ide vaša veza sa Internetom. Takođe, ako kostistite Google Assistant pomoćnika, glasovne pretrage se čuvaju određeno vreme.

Bojan Savić, programer i developer, kaže da ovo nije ništa novo:

“Koliko aplikacija imate instalirano na vašem telefonu? Facebook ima pristup vašim fotografijama i video klipovima, Instagram takođe. Tu je i novi popularni TikTok koji takođe ‘pretražuje’ galeriju na vašem telefonu. Tu su i razne druge aplikacije poput vesti i raznih igrica koje vam serviraju reklame, te takođe znaju dosta o aktivnostima na vašem telefonu” kaže Savić.

Kako da se zaštitimo od sveznajućeg

Naravno, postoji više načina da budemo ‘digitalno’ bezbedni:

Pazite gde koristitite smartfon – nikada se nemojte povezivati na javne WiFi mreže koje vam nisu poznate, a ovo naročito važi za veće gradove. Kroz nepoznate ili sumnjive internet konekcije vaši podaci su mnogo nesigurniji.

Pazite šta pretražujete – obratite pažnju kakve podatke tražite na smartfonu, i kakve sajtove posećujete. Mnogi sumnjivi sajtovi mogu da na telefon ‘ubace’ tzv. malware programe koji vam mogu ukrasti šifre i podatke, pa čak i učiniti telefon neupotrebljivim.

Kažite Googleu ‘Ne’ – u opcijama privatnosti na vašem telefonu možete ograničiti, posebno za svaku aplikaciju, kakav pristup podacima će imati i koje podatke će aplikacija koristiti.

Takođe, preko opcije Manage your Google account i opcije My Activity na telefonu možete izbrisati deo ili celu istoriju podataka koje je Google prikupio o vama (ova opcija se uglavnom nalazi u Podešavanjima telefona i pod-opciji Google)

Podseti me da zaboravim

Takođe, i mnoge države su svesne problema masovnog prikupljanja podataka korisnika. Tako je Evropska unija donela set zakona pod zajedničkom imenom GDPR – General data protection regulation.

Ovaj set zakona vrlo detaljno prati prikupljanje podataka, kako aplikacija, tako i Web sajtova. Svi internet servisi u EU i široj Evropi su obavezni da se pridržavaju ovih propisa, a kazne su drakonske – prošle godine je Francuska kaznila Google sa čak 50 miliona eura zbog nepoštovanja nekoliko GDPR propisa.

Izvor: Al Jazeera