Oglasi

Google uklonio igricu zbog pritiska Izraela

Igrica "Gaza man" uklonjena je samo tri dana nakon pojavljivanja, pod izgovorom da širi mržnju protiv određenih grupa.
Tri dana od objavljivanja ove igrice hiljade korisnika preuzele su aplikaciju

Američka kompanija Google uklonila je palestinsku igricu "GAZA MAN" sa svojih aplikacija, prema riječima trgovačke kompanije Bridge View.

Kompanija u svom saopćenju navodi da je igrica uklonjena samo tri dana nakon što je uvrštena među aplikacije Google Playa, uz izgovor da "širi mržnju protiv određenih grupa.“

U saopćenju se navodi da je rukovodstvo američke kompanije žurno reagiralo, te smatraju da je to uslijedilo kao odgovor na političke pritiske.

'Strah od virtualne stvarnosti'

Kompanija Bridge View negira da je pobrisana igrica sadržavala nasilje ili "poticala na mržnju i ubijanje građana", naglašavajući da je koncept igrice bio zasnovan na ideji zaštite civila i pomaganju potlačenih da dobiju svoja prava.

Također su potvrdili da su se poštovali svi međunarodni tehnički standardi u kreiranju igrice, te su apelirali na Google da ponovo preispita svoju odluku, kao i na intelektualce, pravnike i novinare da rasvijetle cijeli slučaj o palestinskoj igrici.

Istakli su kako su samo u prva tri dana od objavljivanja ove igrice hiljade korisnika preuzele aplikaciju.  

Kompanija kaže da izraelski strah od igrice u virtualnoj stvarnosti (Cyberspace) ukazuje na njihovu krhkost i slabost, prema onome što se navodi u istoj izjavi.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.