Google tvrdi da je postigao kvantnu nadmoć

Prvi kvantni računar može vršiti proračune i rješavati probleme iznad mogućnosti najsnažnijih današnjih superračunara (Reuters)

Kompanija Google tvrdi da je izgradila prvi kvantni računar koji može vršiti proračune i rješavati probleme iznad mogućnosti najsnažnijih današnjih superračunara, prenosi agencija Tanjug pisanje Financial Timesa.

U izvještaju Googleovih istraživača, koji je nakratko objavljen na sajtu NASA-e, pa uklonjen, tvrdi se da je njihov procesor bio u stanju da u roku od tri minute i 20 sekundi izvrši izračunavanje za koje bi najnaprednijem klasičnim računaru trebalo, kako se navodi, otprilike 10.000 godina.

Istraživači su rekli da to znači “kvantnu nadmoć“, kada kvantni računari izvršavaju izračunavanja koja su ranije bila nemoguća.

“Ovo dramatično ubrzanje u odnosu na sve poznate klasične algoritme omogućava eksperimentalnu realizaciju kvantne superiornosti. Koliko znamo, ovaj eksperiment označava prvo računanje koje se može obaviti samo na kvantnom procesoru.“

Obrađivanje ogromne količine informacija

Kako se navodi, sistem može da izvrši samo jedno visokotehničko računanje, ali je za upotrebu kvantnih mašina za rješavanje praktičnih problema potrebno još mnogo godina.

Dok prototip takozvanih kvantnih računara postoje, oni mogu da obavljaju iste zadatke koje mogu i klasični računari, mada brže.

Izvještaj grupe Boston Consulting iz novembra 2018. godine kaže da bi oni mogli „promijeniti igru u oblastima kriptografije i hemije (a time i nauke o materijalima, poljoprivredi i farmaciji), posebno onim koje se odnose na vještačku inteligenciju i mašinsko učenje“.

Za razliku od osnovnih binarnih elemenata klasičnih računara, ili bitova koji predstavljaju nule ili jedinice, kvantni bitovi ili kubiti mogu istovremeno da predstavljaju i jedno i drugo.

Spajanjem kubita, kvantni računari mogu da uporedo obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju to raditi sekvencionalno.

Izvor: Agencije