Google Street View: BiH ni na mapi

Google Street View državama daje ogroman potencijal za promociju turizma (Google Street View)

Piše: Vedrana Maglajlija

Pojava Google automobila sa nekoliko kamera poredanih na krovu bila je prava atrakcija na ulicama gradova u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, koje su tako fotografisane iz svakog ugla za jedan od najpopularnijih servisa – Google Street View. 

Vozilo tehnološkog giganta, koje kamerama snima okolinu u 360 stepeni iz perspektive pješaka na ulici, uskoro bi trebali viđati i stanovnici Crne Gore, međutim, kako se za sada čini, ne i Bosanci i Hercegovci.

Za virtualne šetnje gradovima u sklopu Google Street Viewa, aplikacije integrisane u Google mape i Google Earth, potrebno je prvo pokrenuti pregovore između ove kompanije i bh. vlasti koje moraju dati dozvolu za snimanje ulica Sarajeva, Banje Luke, Mostara i drugih gradova.

Međutim, BiH je bila “na čekanju” i u procesu detaljnog mapiranja puteva i ulica na Google mapama, najpopularnijeg servisa za pretraživanje mapa u svijetu, te je taj momenat dočekala tek prošle godine, nakon svih zemalja u regiji, tačnije osam godina od nastanka ovog servisa.

Poređenja radi, ceste u Hrvatskoj mapirane su još 2007, dok su neke siromašne afričke zemlje kao što su Somalija i Eritreja to uradile 2009. godine.

‘Nema odgovora od Googlea’

Jedan od inicijatora mapiranja Bosne i Hercegovine bio je i Adis Ćordić, autor na tehnološkom blog Tehnografija.

“Prvi članak o ovoj temi objavili smo u decembru 2011. godine, a konačni cilj je ispunjen tek u aprilu 2013. Bio je to dosta dug proces, posebno kada govorimo o trendovima u IT svijetu koji imaju puno bržu dinamiku”, objašnjava Ćordić te dodaje da su putem društvenih mreža imali veliku podršku iz Srbije i Hrvatske.

Kako kaže, lično nije upoznat da je pokrenuta slična incijativa i za Google Street View.


Google Street View/Beograd

“Na stranici Googlea mogu se vidjeti zemlje koje su dodane na ovaj servis ili kod kojih je proces pokrenut. Nažalost, BiH se opet ne nalazi na listi. Nadam se da nećemo opet čekati osam godina za dodavanje, kao što je to bio slučaj s Google mapama”, navodi Ćordić.

U cijelu priču oko Street Viewa uključeno je i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Jedan od razloga je i zaštita privatnosti građana, jer Googleove kamere ‘hvataju’ lica ljudi na ulici te registracije automobila koji se kasnije ‘zamagljuju’.

Irida Varatanović, šefica Odsjeka za informatizaciju u ovom ministarstvu, kaže da su u augustu 2011. “pokrenute aktivnosti da BiH bude prisutna na Google Maps servisu, što se odnosi na kompletan servis mapa i Street View, kao i sve prateće usluge i prikaze”.

“Ono što je značajno spomenuti je da nikada nismo dobili neki konkretan odgovor od Googlea. Također, u neformalnim razgovorima smo saznali da Google pokreće ovakve inicijative samo tamo gdje smatraju da imaju interes za svoju kompaniju, što očigledno nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom”, kaže Varatanović.

‘Crna Gora na mapi svijeta’

S druge strane, Crna Gora je već odmakla nekoliko koraka dalje.

U julskim pregovorima sa timom Googlea za Jugoistočnu Evropu učestvovao je i Kenan Duraković, šef kabineta ministra za informaciono društvo i komunikacije.

Zagreb dobio i Google Transit

Zagreb je prvi grad u regiji za koji je uvedena opcija Transit za Google mape.

U pitanju je besplatna usluga koja se nadovezuje na Mape i niz drugih Googleovih servisa te omogućava praćenje stanja u saobraćaju.

Aplikacija bojama označava gdje su gužve manje, te izračunava najpovoljnije rute. Također, pomoću mobilnih uređaja moguće je pratiti i kretanje tramvaja i autobusa.

Međutim, novinar Miroslav Wranka smtra da je iskorišten “tek goli minimum onog što može ponuditi.

“Građani i posjetitelji Zagreba mogu Transit koristiti kako bi izračunali približno najbolju rutu za kretanje gradom uz korištenje javnog prijevoza, što je dodano početkom ovog mjeseca. Sličan izračun bio je dostupan i ranije za pješake i vozače automobile.”

“Ipak, naprednije usluge, poput obavijesti o kretanju vozila javnog prijevoza u realnom vremenu, izostale su, iako bi bile korisne”, dodaje.

On kaže da je ova kompanija već započela zakonsku proceduru za dobijanje neophodnih saglasnosti za implementaciju Street Viewa te da je u toku njihovo odobravanje.

“Na ovaj način će se turistički potencijal koji Crna Gora posjeduje dodatno valorizovati i naša država će biti na mapi svijeta prepoznata i po ovom servisu. Kako su nas predstavnici Googlea upoznali, on se može implementirati i u zatvorenom prostoru, kao što su npr. muzeji, galerije i slično, što je izuzetno značajno za zemlju sa istorijom kakvu ima Crna Gora”, objašnjava Duraković.

Koliko je Google Street View značajan za turizam govori i to da su u pregovore vlasti i ove tehnološke kompanije uključena i ministarstva za turizam te druge institucije takve vrste.

Predrag Lesić iz nevladine organizacije Digitalizuj.me, koja okuplja ljude iz digitalne zajednice Crne Gore, smatra da je Google Street View dao čitavu novu dimenziju turizmu ove zemlje.

“Svi smo mi već naviknuti da prije nego odemo negdje prvo provjerimo na nekoliko web sajtova gdje to idemo, ali problem je što su te informacije u vidu slika raštrkane po internetu i moramo da “obiđemo” nekoliko sajtova da bi dobili utisak o smještaju i lokaciji. Google Street View ide korak dalje i vodi vas na ta mjesta”, kaže Lesić.

Volonteri sa kamerama u rancu

Milan Stojković, autor bloga Turizam i putovanja, osnivač agencije Tourism Management and Consulting te profesor turizma, slaže se da je turistički potencijal ovog servisa, u koji se Srbija uključila prije nekoliko mjeseci, ogroman.

Objašnjava da čak postoje entuzijasti, takozvani Google Tekkeri, koji na volonterskoj bazi, bez ikakvih naknada, traže od Googlea da snimaju ona mjesta gdje automobil ove kompanije ne može doći, jer je u njihovom interesu da promovišu određene atrakcije.

“Zapravo, mi još nismo ni svesni koliki su potencijali ovog servisa. Od destinacije koja ima Street View snimak i one koja nema, turisti će svakako odabrati onu transparentniju i na internetu pristupačniju.”

Kako kaže, Street View donosi nove elemente turističkoj promociji, jer više nema preuveličavanja i uljepšavanja ponude.

“Morate zaista ulepšati svoju destinaciju, a ne samo priču o destinaciji. To znači da ćemo imati mnogo kvalitetnije ponude.”


Google Street View/Split

Osim u turizmu, Stojković značaj vidi i u drugim djelatnostima. “Priča se i da je Street View naročito pogodan za privlačenje investitora predstavljajući im industrijske zone, zatim za tržište nekretnina ali i poljoprivredu.”

Hrvatska prednjači u regiji

Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je uključena u Google Street View, još 2012. godine.

Novinar Miroslav Wranka mišljenja je da ta zemlja prednjači u ovim procesima zato što ima jaku informatičku tradiciju, razvijeniju industriju te vrste od zemalja u regiji, te zato što je Google odabrao Zagreb za svoje regionalno središte.

“U tome je, procjenjujem, sigurno ulogu igralo i to što je Hrvatska, među zemljama u regiji, najviše okrenuta turizmu”, dodaje.

Smatra da ovaj servis otvara nove mogućnosti korištenja “dostupne u rasponu od pojedinaca do korporacija”.

“Moguće ga je, također, koristiti kao platformu za gradnju vlastitih proizvoda i usluga.”

Prošlog mjeseca Google je objavio da nakon dobijanja dozvole od makedonskih vlasti počinje snimanje gradova i ove države.

Time BiH, pored Kosova, ostaje jedina u regiji čijim cestama, nedavno mapiranim, nije prošao Googleov automobil sa kamerama na krovu.

Izvor: Al Jazeera